Annons

Vi kan inte längre blunda för migrationskrisen

De senaste åren har Sverige kombinerat stor invandring med svag integration vilket inneburit omfattande påfrestningar på samhället och blottlagt vår oförmåga att integrera människor från andra länder. För att komma till rätta med integrationen måste migrationspolitiken stramas upp under en lång tid framöver. Migration och integration är två sidor av samma mynt, skriver de skånska moderaterna Maria Malmer Stenergard och Anna Jähnke.
Migration • Publicerad 26 november 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är djupt oansvarigt av regeringen att öppnabför utökad anhöriginvandring och ny asylgrund.
Det är djupt oansvarigt av regeringen att öppnabför utökad anhöriginvandring och ny asylgrund.Foto: Darko Vojinovic

Gång på gång försöker regeringen sätta bilden av att flyktingkrisen nu är över. Som en konsekvens av det öppnar man upp för utökad anhöriginvandring och ny asylgrund. Det är djupt oansvarigt, då invandringen till Sverige är på fortsatt höga nivåer och vi befinner oss mitt i en integrationskris.

För varannan utrikesfödd tar det över åtta år innan de kommer i arbete och för de som saknar gymnasieutbildning tar det hisnande 18 år. Alltför många utrikesfödda är arbetslösa, och alldeles för många barn får aldrig se sina föräldrar gå till jobbet. Den här utvecklingen måste brytas.

Annons

Sverige tar emot ett betydligt större antal asylsökande än våra grannländer, och utöver det växer ett skuggsamhälle fram när de som har fått avslag i alltför stor utsträckning inte återvänder till sina hemländer. Färre än hälften av de som kom under 2015 och som fått avslag på sin asylansökan har återvänt till sina hemländer frivilligt. Sverige måste ta tillbaka kontrollen över vilka som befinner sig i landet.

”Moderaterna har tillsatt en intern integrationskommission som, under ledning av Ulf Kristersson, har till uppgift att formulera realistiska mål och utarbeta konkreta reformförslag ...”

Vi moderater är beredda att vända på alla stenar för att förbättra integrationen och migrationen. Moderaterna har tillsatt en intern integrationskommission som, under ledning av Ulf Kristersson, har till uppgift att formulera realistiska mål och utarbeta konkreta reformförslag för att komma till rätta med flera av våra allvarligaste samhällsproblem. Men vi har redan nu presenterat en rad förslag för en mer hållbar invandring:

• Volymmål för asylinvandring. Sverige borde ligga på nordiska nivåer, motsvarande 5-8 000 asylsökande per år. Målet ska fungera som ett kraftigt styrmedel för ett stramare regelverk.

• Bidragstak och kvalificering in i välfärden. I dag är det alltför liten skillnad mellan att jobba och att försörja sig på bidrag. Vi vill därför införa ett bidragstak så att drivkrafterna till arbete ökar. Det är också rimligt att man får ta den av vår välfärd fullt ut först efter att man har arbetat en tid i Sverige. Exempelvis bör rätten till föräldraförsäkring begränsas.

• Skärpta regler för utvisning. Om man kommer från ett annat land för att vistas eller bo i Sverige ska man också följa svensk lagstiftning. Asylsökande och personer med uppehållstillstånd ska i större utsträckning utvisas om de begår brott.

• Avskaffa EBO (lagen om eget boende). Om man inte själv kan försörja sig genom eget arbete, ska man bo på Migrationsverkets boenden. Den nuvarande lagstiftningen har skapat extrem segregation där många nyanlända bor i socialt utsatta områden. Genom att avskaffa EBO underlättas också arbetet med återvändande. Vi hoppas att även Socialdemokraterna kan ställa sig bakom detta, i enlighet med vad de tidigare har sagt.

• Fler förvarsplatser. För att återvändandearbetet ska fungera behövs betydligt fler förvarsplatser på fler platser i Sverige.

Medan en framgångsrik integration stärker Sverige och Skåne, innebär en misslyckad integration höga kostnader, såväl mänskliga som ekonomiska. Vi behöver därför en ny, långsiktig plan för att komma till rätta med Sveriges växande problem.

Moderaterna är redo att gå från ord till handling.

Maria Malmer Stenergard (M)

Annons

riksdagsledamot och migration- och socialförsäkringspolitisk talesperson.

Anna Jähnke (M)

ordförande i Region Skånes regionala utvecklingsnämnd och ledamot i integrationskommissionen.

Annons
Annons
Annons
Annons