Vi måste hjälpas åt att sortera och göra rätt

Sopsortering Artikeln publicerades

De senaste dagarna har sopsortering och dess hantering i Göingehem uppmärksammats både på nyhets- och på debattsidan. Det är bra det skrivs och debatteras om saken.

Vem om ska betala merkostnaderna för felsorterade sopor är ett livligt diskuterat ämne i Östra Göinge.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Vem om ska betala merkostnaderna för felsorterade sopor är ett livligt diskuterat ämne i Östra Göinge.

Göingehem kommer (i värsta fall) att behöva betala upp emot 1,5 miljoner kronor under detta år för felsorterade sopor. Pengar som kunde användas bättre för våra hyresgäster.

Vår ambition är att de som inte sorterar eller som kastar på fel ställe också skall betala för sitt slarv. Det kan inte vara rätt att dessa kostnader drabbar de hyresgäster som gör rätt.

Därför har vi informationer och utbildningar för våra hyresgäster, vi sätter upp kameror, vi skaffar "smarta" lås, och så vidare, för att nämna något av det vi gör i Göingehem.

Men vi tror att vi kan ha hur många övervakningskameror, inloggningar, regler och låsanordningar som helst; om vi inte hjälps åt kommer vi inte tillrätta med problemen.

Därför samarbetar vi också med Hyresgästföreningen och vi kom för innevarande år överens om att inte ta ut kostnader för felsortering i förskott. På så sätt kan vi öka motivationen att sortera rätt. Men vi kom också överens om att ta ut kostnaderna i efterskott om problemen fortsätter.

Men det räcker inte att bara Göingehem och Hyresgästföreningen samarbetar.

Vi måste alla hjälpas åt att vara rädda om våra hus och gårdar, att inte låta vattnet rinna i onödan, inte låta fönstren stå öppna för länge kalla vinterdagar, eller, som i detta fall, vi måste hjälpas åt att sortera soporna rätt.

Och det är ju faktiskt så att de allra flesta gör rätt och tar ansvar.

Vi vill uppmuntra oss alla att med tålamod och uthållighet fortsätta göra rätt och gärna vara goda föredömen för andra och ta ansvar tillsammans.

Då kan vi få det riktigt fint och trivsamt i våra byar, på våra gårdar och i våra hus!

Magnus Nilsson (KD)

ordförande styrelsen Göingehem

Erling Emsfors (M)

ledamot styrelsen Göingehem

Martin Skagerholm (M)

ledamot styrelsen Göingehem

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.