Annons

Vi vill se hyresrätter i framtiden

Replik, Hyresgästföreningen vill se rimliga hyresjusteringar i Kristianstad, 2018-10-15
Debatt • Publicerad 18 oktober 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ska hyresrätten framtidssäkras, måste parterna förstå och agera utifrån den långsiktiga ägarens vardag, som i grunden handlar om att hyran är den enda intäkten. En fastighetsägare har kostnader förknippat med sitt entreprenörskap, det är bland annat personal, underhåll, driftskostnader, avgifter och oförutsedda utgifter. Nuvarande system har lett till en situation där den allmänna hyresnivån oftare sänks än höjs i reala termer, det vill säga att hyreshöjningen understiger inflationen. Riksbankens prognoser innebär att 2019 års ökade kostnader kommer ligga på cirka tre procent. Om det inte går att få kostnadstäckning för dessa utgifter i de årliga förhandlingarna äventyras hyresrättens framtid.

På sikt kommer det medföra att det byggs färre hyresrätter och ombildning av bostadsrätter ökar. De människor som söker sin första bostad, som nuvarande hyresreglering avsåg att skydda, är de som paradoxalt nog drabbas mest när bostadsmarknaden upphör att fungera. Hyresreglering, olyckligt utformad, skapar fler problem än den löser. Det är den verklighet vi lever i idag, ett 70-årigt system som för länge sedan slutat att fungera för dem det var avsett att fungera för. Det är denna verklighet Hyresgästföreningen försvarar.

Annons

Vidare konstaterar vi att Hyresgästföreningens egna tillsatta hyreskommission lyfter det uppenbara att hyresmarknaden står inför ett stort dilemma. Å ena sidan behövs en hyresutveckling som täcker fastighetsägarnas ökande driftkostnader och som incitament att bygga nya hyresrätter, underhålla och renovera befintligt bestånd. Där hyresrätten som boendeform stärks genom nybyggnation och utveckling av befintligt bestånd. Å andra sidan måste hänsyn tas till att många människor, särskilt de som bor i hyresrätt, har små ekonomiska marginaler samt att de ekonomiska skillnaderna ökar mellan exempelvis de som har en tillsvidareanställning kontra dem som ännu inte etablerat sig på arbetsmarknaden.

Det finns ett behov av att införa en förändrad hyressättningsmodell där hyran baseras mer på en samhällsekonomisk utveckling än vad den gör idag. Det innebär inte en oreglerad hyressättning utan en överenskommelse där transparens och förutsägbarhet råder och hyran blir mer rättvis för hyresgästen och för fastighetsägaren. I det fall parterna inte är överens skulle ett oberoende medlingsinstitutet fylla en viktig funktion för en välfungerande hyresmarknad.

Magnus Hulthe Andersson

näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd

Tommy Svensson

förhandlare Fastighetsägare Syd

Annons
Annons
Annons
Annons