Vi vill vårda, men orken har tagit slut

Vården Artikeln publicerades
Vården måste fungera, för patienterna skull.
Foto: Tommy Svensson
Vården måste fungera, för patienterna skull.

Sjuksköterskor och undersköterskor på en akutvårdsavdelning på CSK berättar om personalbrist, kaos i vardagen och hur patientsäkerheten hotas när inhoppare saknar rätt kompetens.

Vi som skriver detta är både sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar på en akutsjukvårdsavdelning på CSK.

I många år har det varit kris inom sjukvården. För få vårdplatser, överbeläggningar, personalens känsla av otillräcklighet, svårigheter att rekrytera framförallt sjuksköterskor men även nu kompetenta undersköterskor.

Vår avdelning har alltid haft ett bra arbetsklimat, fin gemenskap, mycket skratt men även mycket tårar och inte minst har vi varit rädda om varandra.

När ska man förstå att man spelar med patientsäkerheten på ett cyniskt sätt

Nu har vår ork tagit slut, det är värre än någonsin på CSK och det drabbar i slutänden patienterna när personalen inte har tid att ta hand om dem på det sätt de förtjänar. När ska man förstå att man spelar med patientsäkerheten på ett cyniskt sätt. Alla borde förstå att när man struntar i bemanningsproblemen så kommer det att kosta människoliv i slutänden vilket det med stor sannolikhet redan gjort. Situationen är katastrofal, personal säger upp sig och ingen ersätts för ingen söker tjänsterna. Det fattas hur mycket personal som helst och då tar man in hyrsjuksköterskor vilket inte är patientsäkert för de besitter inte vår kompetens inom våra specifika områden samt hur rimmar detta med sparkraven som sjukhusledningen gick ut med den 27/4? Hur tänker man lösa bemanningen i sommar? Som det ser ut nu så finns det inte en chans att man kan bedriva vård värd namnet på våra olika avdelningar.

På en avdelning kan precis allt hända. Patienter blir plötsligt svårt sjuka och kräver då både tid och kunskap.

Vi har som uppgift att ge våra patienter en god och säker vård. Den är allt annat än det just nu.

Vi jobbar med utsatta människor som förlitar sig på vår kompetens och att vi finns där för att ta hand om dem i den i många fall, svåraste tiden i deras liv. På en avdelning kan precis allt hända. Patienter blir plötsligt svårt sjuka och kräver då både tid och kunskap. Plötsligt kan någon drabbas av hjärtstopp, patienter dör och då är det fokus på anhöriga och den avlidne. Ja ni förstår nog vad vi vill komma till. DET BEHÖVS KOMPETENT PERSONAL så vi kan vara där för våra patienter.

Under det kaos som råder just nu på CSK så krävs det av oss personal att vi ska utföra fler arbetsuppgifter för att det ska se fint ut i statistiken och vi glömmer bort människan. Patetiskt!

Få oss som arbetar med detta värdefulla arbete att känna oss värdefulla.

CSK behöver värna om sin kompetenta personal och lägga tid på att behålla den. Få oss som arbetar med detta värdefulla arbete att känna oss värdefulla.

Vi som skriver detta har valt att arbeta med människor för vi vill hjälpa och är stolta över att vi gör nytta. Vi jobbar med människor där inget är förutbestämt. Vi arbetar inte på en fabrik men just nu känns det som det. Sorgligt att människor ej är värda mer än så idag.

Medarbetare på CSK

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.