Spontanmusiken lika viktig som stämman

Degeberga Artikeln publicerades

Spelmansstämman i Degeberga brukar locka mellan 100 och 150 spelemän från både Sverige och Danmark. Den sociala samvaron är lika viktig som musikstunderna. "Vi kom redan i torsdags. Det här är fantastiskt bra avkoppling", berättar Ethel Wieslander på campingen bredvid hembygdsparken.

Stämman drog inte igång på allvar förrän under lördag eftermiddag.

Men redan på onsdagen började de första ekipagen anlända till campingen vid Degeberga hembygdspark, där stämman hålls.

De flesta bor mycket enkelt, i tält, och tillbringar tiden fram till kurserna och musiksessionerna drar igång med att musicera spontant tillsammans.

När Kristianstadsbladet besöket campingen, ett par timmar innan stämman officiellt startar med ungdomskurserna, strömmar musiken emot oss från alla håll.

Mitt på campingen spelar en grupp danskar, som traditionsenligt kommit till Spelmansstämman i Degeberga från Lolland. Musicerandet tycks komma helt spontant – någon börjar, en annan faller in med sitt instrument, och så fylls gruppen på.

- Framför allt i lite större grupper brukar man alltid vara välkommen, säger Ethel Wieslander.

- Det gäller bara att man ha en kommunikation med ögonen, så att det är okej. Det brukar vara mycket trevligt. Ofta träffar man på samma personer också. Man kan spela ihop i flera år, och sen efter en fem-sex år så kanske man får veta att man har samma yrke, eller bor väldigt nära.... Det är alltid musiken som kommer först, det som förenar.

Många av spelemännen tillbringar hela sommaren med att åka runt på olika spelmansstämmor. Det blir som en hobby, och mycket avkoppling, menar Ethel.

- Vi brukar aldrig komma iväg på några utlandssemestrar på somrarna... det är alltid någon spelmansstämma man vill iväg på varenda helg, säger hon med ett stort skratt.

Degeberga spelmansstämma har arrangerats varje år sedan 1981. Det var eldsjälen Åke Persson som startade stämman i hembygdsparken.

- Det här är en campingstämma, många andra stämmor är ju över en eftermiddag, påpekar Åke.

I Degeberga ligger fokus också mycket på det egna musicerandet, vilket många uppskattar. Här läggs inte stora summor på att locka till sig kända musiker och bans som kommer och kör framträdanden, utan här framträder stämmans deltagare själva.

- Det är väldigt varierat vilka som kommer. Här är allt från musikerproffs till nybörjare som lockas av kurserna under helgen, berättar Mats Emanuelsson, kassör i Skånes Spelarförbund, som tillsammans med föreningen Spel och Dans arrangerar stämman.

Helgen bjuder både på spel och på dans. På kvällarna kan de olika banden skriva upp sig på halvtimmeslånga framträdanden, och sedan dansar andra spelemän, och danssugna besökare.

Näckspel är också ett stående inslag på Degeberga spelmansstämma: Bakom kvarnen, nere vid vattenfallet sätter sig två spelmän, klädda som sig bör i ingenting alls, och spelar "näcklåtarna", som håller en speciell, lite mystisk, stämning.

- Jag var Näcken i 30 år, men nu har andra fått ta över. Nu behåller jag kläderna på, säger Åke Persson och skrattar.