Ekonomi

Japanskt skalv kan drabba tillväxten

Ekonomi Artikeln publicerades

När en så stor ekonomi som Japan drabbas av en så kraftig naturkatastrof som det senaste jordskalvet får det oundvikligen följder för den globala ekonomin. Det kan också komma att kännas i svenska plånböcker.

I ett exportberoende land som Sverige kan det osäkra läget efter skalvet leda till ökad försiktighet bland företag som avvaktar med nya investeringar och anställningar, tror SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Men osäkerheten kan också få Riksbanken att vänta med att höja räntan, vilket gynnar bland andra bolånetagare.Kostnaderna för skadorna vid jordbävningen i Kobe 1995 beräknades till hundra miljarder dollar, berättar Marie Söderberg, professor och chef för Japaninstitutet vid Handelshögskolan i Stockholm. Summan motsvarade ungefär två procent av landets bruttonationalprodukt.

Det Marie Söderberg ser som det stora orosmomentet är kärnkraftverken - inte bara faran för haverier eller i värsta scenariot härdsmältor, utan också följderna för landets energiförsörjning, och därmed industrin. Japan är till stor del beroende av kol och olja utifrån och har medvetet satsat på kärnkraft för att inte vara lika sårbart för prisernas svängningar.En handfull svenska företag i Japan undersöker olika möjligheter att flytta sina verksamheter inom landet, längre bort från Fukushima-reaktorerna.

- De jobbar mer proaktivt nu för att skapa möjligheter att arbeta någon annanstans, säger Magnus Wetter, chef för Exportrådet i Japan och Korea.

Kring 130 svenska företag har dotterbolag i Japan, och ytterligare 350 är representerade.Den japanska regeringen ska sammanträda under dagen för att bedöma de ekonomiska skadeverkningarna av katastrofen.

- Skalvet väntas ha avsevärd verkan på en omfattande del av vårt lands ekonomiska aktivitet, sade regeringens chefstalesman Yukio Edano.

Enligt analytiker kommer det att dröja veckor innan man får en någorlunda klar uppfattning om konsekvenserna för ekonomin. Skalvet och tsunamin har förstört viktiga hamnar eller tvingat dem att stänga. Infrastrukturen för transport har delvis lamslagits i nordost.

Många stora japanska företag, bland dem Toyota, Nissan, Honda och Mitsubishi, har avbrutit produktionen i Japan till minst på måndag.

Japans kärnkraftsindustri levererar en tredjedel av landets energibehov. Östra Japan kommer sannolikt att känna av väsentlig elbrist på grund av skalvet. Av Japans cirka 50 kärnreaktorer stängdes elva automatiskt av säkerhetsskäl då skalvet inträffade.

Japans centralbank har meddelat att den ska göra sitt yttersta för att klara likviditet och ekonomisk stabilitet.