Åsa Carlsson: ”Det är något allvarligt fel på mig”

Familj Artikeln publicerades
Foto: Jon Olav,Nesvold

Om att stressa ner i december och att sätta på kom-ihåg-listan: Bullerbyjulen förutsätter hemmafru, piga och dräng.

Jag tror det är något fel på mig. Det bekräftas vart jag än går nu i december. Det mesta antyder att det är något seriöst fel på mig. Jag är nämligen inte julstressad. Alls.

Överallt ser jag tips på hur man undviker att bli stressad och jag blir nästan mer stressad av att läsa avstressningstipsen än jag var innan. Puh.

Ska jag då inte köpa några julklappar? Jo. Har jag gjort alla inköpen redan? Nej. Men jag har en lista och den tänker jag beta av och sedan räcker det.

Ska vi inte ha något julfirande hemma hos oss? Jodå. Visserligen blir det bara mina föräldrar och dotterns pojkvän som hänger med oss på själva julafton, men vi brukar göra det mesta från grunden (eller ja, vi slaktar inte grisen). Hur svårt är det egentligen att rulla ett kilo köttbullar, krydda med lite julkänsla och örter eller svänga ihop några laxbullar (efter recept) en kväll? Med julmusik i bakgrunden och maken vid sidan är ju det en del av julstöket som är roligare än att slötitta på tv.

 

Jag undrar ärligt vad folk stressar till. Inte så att jag är helt världsfrånvänd, jag har också stått och tapetserat ett trapphus på lillejulafton för att allt ska bli klart innan julafton, men JULSTRESSAD har jag inte varit. Jag är medveten om att jag har turen att ha fantastiska svärföräldrar och det är klart, hade svärmor varit den som lagt sig i julbordet, julstädningen, julklapparna och julpyntet med sura kommentarer hade det kanske varit en annan femma. Men då hade det fortfarande inte varit julstress, utan mer svärmorsstress.

Och det går att köpa köttbullarna också. Det är inget misslyckande.

 

Att hinna färdigt med alla intervjuer innan julledigheten, det tar en del på stressnerven, det kan erkännas, men det har ju inte med själva julen att göra.

Jag kan möjligen känna viss förvåning över att det är jul IGEN, det var ju nästan nyss det.

Kanske är det ambitionerna vi stressar över. Någon (oklart vem) har bestämt vad som är en perfekt jul (oklart vad det egentligen är) och alltså vill vi följa denna någon (oklart varför) för att uppnå – vad?

 

Nä, strunta i måstena, skapa dig en egen jul som passar ditt liv. Heltidsarbetande eller halvtidssjuk, som del i stor bonusfamilj eller ensam med granen – finn din inre jul. Acceptera att du inte hinner med allt – kom ihåg att Bullerbyjulen förutsätter hemmafru, piga och dräng.

Fast. Nu när jag känner efter, så är jag kanske stressad i alla fall. Över att inte vara stressad. För den enda rimliga anledningen bör vara att jag måste ha glömt något?!

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.