Curt Bjernevi död

Familj Artikeln publicerades

Dalmasen som blev ett med Skåne, konstnären Curt Bjernevi, är död, 75 år gammal.

Björn Flygare och Bengt Fredriksson minns vännen och kollegan i Degeberga med värme. Inte för att Bjernevi på något sätt var slätstruken, nej, ofta kompromisslös men samtidigt nyfiken och intresserad av hur andra uppfattade livet. Han diskuterade gärna livets uppkomst och ville utforska de djupare frågorna av livet. En fantastiskt härlig person att umgås med, menar Fredriksson.

– Han var en stor humanist med ett starkt intresse för naturen vilket präglade hans skapande.

Björn Flygare arbetade tillsammans med Bjernevi in i det sista med en ny, gemensam utställning som var planerad till vårens konstrunda. Flygare hoppas att den blir av.

– När han blev sjuk tappade han tron på sitt fortsatta skapande, men så blev han bättre och återfick en del av sin starka känsla för färg och form.

Dalmasen Bjernevis dominerande kraftfulla skapelser var ofta inspirerade av hans fascination för Atlantis. Därtill var han en stor berättare. Hans engagemang i ÖSKG har varit starkt ända sedan början, då han var en del i Jan Danielsons Amerika-kollektiv i Segesholm på 60- och 70-talen. Som person var han mjuk och mild, men markerade alltid sin åsikt i en diskussion, minns Björn Flygare.

– Han var nöjd med sitt liv, tyckte att han hade fått uppleva många saker.

Curt Bjernevi lämnar två söner med familjer, särbo Git Palmquist och vänner bakom sig.