Få kvinnor är nöjda med sitt utseende

Familj Artikeln publicerades

I stort är endast två procent av världens kvinnor nöjda med sitt utseende. Siffran för Sverige är fyra procent.

– Visst är det sorgliga siffror, säger professor Nancy Etcoff.I en världsomspännande undersökning tillfrågades 3200 kvinnor om sin inställning till hur de såg ut och om de upplevde sig som vackra. Harvardprofessorn och författaren, amerikanska Nancy Etcoff ledde arbetet och förklarar statistiken med ett allt ökande medieinflytande.

– Vi pumpas och översköljs av bilder på långa, smala, storbystade och gärna blonda kvinnor. Bilder som är retuscherade och monterade på modeller som inte ser ut som folk gör mest. Platta och endimensionella. Det finns ingen möjlighet att upptäcka och se andra kvalitéer eller brister genom dessa bilder. En osympatisk person måste man ju träffa.

I sin bok "Survival of the Prettiest" kallar hon den moderna idealkvinnan, alltså supermodellen, för ett genetiskt missfoster. Väldigt få människor föds långa, slanka och storbystade. Men samtidigt anser Nancy Etcoff att människans strävan efter skönhet och perfektion har rötter miljoner år tillbaka i tiden.

– Vi är en art som använder seendet för att bilda oss en uppfattning om världen. Och förr då kosten var knapp, sjukdomarna grasserade och livet kort, var det av största vikt att hitta en partner som utstrålade hälsa och fruktsamhet, säger Nancy Etcoff.Ett vackert hår, frisk hy och fyllig barm och mjuka höfter hos en kvinna utstrålar just det: fruktsamhet. Även en symmetrisk och regelbunden kroppsbyggnad ska enligt Nancy Etcoff signalera hälsa och duglighet hos båda könen. Och dessa ideal har följt med genom tiderna och in i vårt globala och bildfrossande samhälle.

– I dag styr vi över reproduktionen själva. Det handlar inte längre om att skicka ut signaler om sin fruktsamhet utan om sin status. I dag kan vi fejka skönhet på många olika sätt. Äta rätt, använda smink, kläder och plastikoperationer.

Jakten på skönhet är en jakt efter skönheten i sig menar Nancy Etcoff och pekar på de enorma summor som mode- och skön-hetsindustrin omsätter årligen runt om i världen. Och visst anser hon att företagen tjänar enorma pengar på människors jakt efter idealutseendet även om hon önskar att fler kvinnor skulle stanna upp och tänka över sina val i livet.

– I väst har kvinnor enorma möjligheter att utvecklas och göra karriär och nå toppen på alla sätt och vis. Ändå är det många som fokuserar på att bli vackra och behålla sin skönhet. Samtidigt lockar skönheten, eftersom den ger en kvinna enorma fördelar, status och makt, även i dagens samhälle.Idealet, sökandet efter det perfekta anser hon vara ett mänskligt drag. Att "bara" råka födas vacker – som av en genetisk slump – är orättvist. Men samtidigt är det ett heltidsarbete för toppmodellerna, och andra med både tid och pengar, att hålla sig i form och förbli vackra. Vinsterna är så stora att många kvinnor väljer bort en inre utveckling eller annan bildning.

– Ett vackert barn får extra uppmärksamhet, blir vänligare bemött, får bättre betyg. En vacker tonåring får blickar, kamrater reagerar när hon eller han kommer in i ett rum, och blir populär. Att ha vant sig vid dessa vinster medför att många vackra flickor inte tar sig tid att utveckla andra sidor.

Det tragiska infaller då skönheten bleknar och åldrandet tar vid. Den hysteriska jakten på skönhet kan innebära allt fler ansiktslyft och otaliga smärtsamma behandlingar. Men också en känsla av bitterhet och förlust, då de tidigare så vanligt förekommande komplimangerna och den makt som skönhet innebär, försvunnit.

– Förr, då kvinnan var beroende av mannen rent ekonomiskt, inte fick rösta eller kunde arbeta, var skönhet hårdvaluta och ett sätt att få ett bättre liv. Skönhet hos en kvinna kan även i dag innebära en klassresa, att de kan gifta upp sig. Och för en man innebär en vacker kvinna vid hans sida också status.

En vacker kvinna måste också vara varsam eftersom en exceptionell skönhet medför att andra människor beter sig annorlunda. Män kanske inte bryr sig om deras inre företräden utan bara utseendet. Andra kvinnor är avundsjuka och visar det på olika sätt. Eller så tas hon inte på allvar, blir betraktad som en dum blondin som varken kan sköta ett jobb eller läsa en bok. Eller får höra att hon fick jobbet eftersom hon ser så bra ut.

– Många modeller som senare vill övergå till andra yrken, som skådespelarens, tränar bort många av sina ytterst feminina manér. De sänker röstläget, lär sig röra sig på andra sätt - allt för att tas på allvar.Enligt Nancy Etcoff är de två procenten av kvinnorna som ansåg sig vara nöjda med sitt utseende, mer lyckliga i livet i stort. De är tillfreds med sina relationer och sitt arbete. Och mår man bra bedömer man sig själv som mer attraktiv än vad andra skulle göra om de fick ranka bilder på dessa kvinnor, menar Nancy Etcoff.

– Dessa kvinnor har också stannat upp och funderat på vad skönhet är och vad det betyder. De har också satt det i relation till annat i livet och kan njuta av det. Göra sig fin, leka med det men för den skull inte helt fokusera på sitt utseende. Så visst finns det en inre skönhet.

Nancy Etcoff menar att människans fascination och jakt efter skönhet inte kommer att försvinna hur jämlika eller utbildade vi än blir. Att se ut som och jämföra sig med en retuscherad bild av en supermodell är ett svårt och mödosamt arbete. Och ouppnåeligt. Och det skapar frustration och en skev självbild.

I stället handlar det om att kvinnor bör säga nej till att sträva efter något de aldrig kan uppnå och i stället utveckla andra aspekter och ta plats inom fler områden i samhället. Men njuta av skönheten och lockelsen i det.

– Det är lätt att kopplingen mellan välbefinnande och lycka i livet helt försvinner om upptagenheten kring skönhet, och jakten på den, tar över ens liv, säger Nancy Etcoff. (TT Spektra)

Manu Seppänen Sterky


Familj