Annons

Förälder tidigt i livet

Att vara ung förälder kan vara både jobbigt och svårt. Men att få barn tidigt i livet kan även innebära många fördelar.
Familj • Publicerad 10 november 2010
Foto: 
Foto: 
Elin Zollfrank fick dottern Hanna när hon var 17 år. "Jag ångrar mig inte en sekund", säger hon.
Elin Zollfrank fick dottern Hanna när hon var 17 år. "Jag ångrar mig inte en sekund", säger hon.Foto: 
Förstföderskan är nära 29 år. Men de riktigt unga mammorna blir fler.
Förstföderskan är nära 29 år. Men de riktigt unga mammorna blir fler.Foto: 
Att bli förälder tidigt kan innebära svårigheter, men det finns även många positiva aspekter med att få barn i unga år, menar Sanna Elmquist.
Att bli förälder tidigt kan innebära svårigheter, men det finns även många positiva aspekter med att få barn i unga år, menar Sanna Elmquist.Foto: 

Trenden går mot att vi blir föräldrar senare i livet. Medelåldern för när vi får vårt första barn ligger runt 29 år. Men alla följer inte mallen. En grupp föräldrar, som också blir fler, är de som får barn i väldigt unga år.

En vanlig föreställning är att unga föräldrarna blir bemötta med fördomar och måste bevisa att de duger i sitt föräldraskap. Men det är en bild som Sanna Elmquist, socionom och socialpedagog, inte känner igen.

Annons

– De flesta tycker inte att de blir negativt bemötta av omgivningen, och det finns ju heller inget som säger att en ung förälder skulle vara sämre än en äldre. Det som skiljer är i många fall förutsättningar som boende och ekonomi, säger Sanna Elmquist, som jobbar på Stockholm Stadsmissions öppna förskola för unga föräldrar.

Enligt Rädda Barnens fattigdomsrapport är unga ensamstående mammor de som har det allra svårast. Många går fortfarande på gymnasiet och bor kvar hemma hos sina föräldrar.

– Det gör det även svårt med praktiska frågor som var man ska ställa sitt barn i kö till förskola, eftersom man inte vet var man kommer att bo längre fram. Det är inte heller självskrivet att man har kvar sin plats i skolan, när man kommer tillbaka från mammaledigheten, konstaterar Sanna Elmquist, som själv blev förälder första gången när hon var 22.

Men generellt har de föräldrar som Sanna Elmquist träffar en positiv attityd till sitt föräldraskap.

– De är ofta inte är så inrutade i vardagen som man kan bli senare i livet, vilket gör det lättare att ställa om sig till föräldrarollen, menar hon.

Elin Zollfrank var 17 år när hon fick sin dotter Hanna, som nu är ett år, med sin sambo Niklas. När Elin blev gravid förväntade hon sig att många skulle ha åsikter och vara negativa eftersom hon var så ung. Men hon upplevde att det blev precis tvärtom.

– I stället var det många som stöttade oss och vi har fått allt att fungera när det gäller både skola och ekonomin, berättar hon.

Elin, som gick första året på gymnasiet när hon blev gravid, har kunnat fortsätta i samma klass utan avbrott.

– Mina lärare skickade hem material så att jag kunde jobba hemifrån i början. Visst har jag kommit efter ibland, men det har jag kunnat ta igen, säger Elin och tillägger:

– Det finns nog många fördomar om unga föräldrar, men det behöver inte vara svårt och jobbigt bara för att man är ung. Man mognar som människa när man får ett barn att ta hand om. (TT Spektra)

Ann-Cathrine Johnsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons