Fredagsmyset är en snaskig rit

Familj Artikeln publicerades

Fredagsmys kan vara svenska språkets fulaste ord. Det osar ostbågar, tacos och flottfläckar i soffan. Trots det är vi många som älskar denna högtid. Etnologen Charlotte Hagström menar att vårt fredagsmysande är en modern rit som markerar övergången från vardag till helg.

Varje fredag är det panik. Då måste chipsen köpas, filmer hyras och köttfärsen till tacosen fräsas. Det är först när filmen är påslagen och föräldrarna har ett glas vin i handen som lugnet lägger sig över Småbarnssverige.

Det är lätt att förlöjliga fredagsmyset, men det är faktiskt mer än en orgie i skräpmat och tecknad film.

– Det är en modern rit som markerar övergången från vardag till helg. En rit för lätt tanken till något storslaget, men det behöver det inte vara. Det kan vara något så enkelt som fredagsmys eller tiofikat på jobbet, säger Charlotte Hagström, etnolog och arkivarie på Folklivsarkivet i Lund.

Fredagsmyset fyller helt enkelt en viktig funktion.

– Jag läste nyligen en artikel om att fredagsmys var en klassmarkör. Fina familjen firar med skaldjur, medan Svensson äter tacos. Det tror inte jag på, då tror jag att åldern på barnen spelar större roll för vad man gör på fredagen.

Vill man få en inblick i hur familjer fredagsmyser tycker hon att man ska titta på vännernas statusuppdateringar på Facebook på fredagskvällarna.

– Det är intressant och skiljer sig mot andra kvällar.

Ska vi vara ärliga så saknar fredagsmyset totalt kulinarisk höjd.

En förklaring är att vi vill att matlagningen ska gå fort och lätt på fredagskvällen. En annan att kommersiella intressen insett ritens potential och därför lägger stor kraft på att få oss att köpa chips, tacos och andra halvfabrikat.

– Jag tycker att vi ska återerövra fredagen och göra den på vårt eget sätt. För mig handlar fredagsmys om att sitta länge tillsammans vid bordet och äta, säger Johanna Westman, journalist och kokboksförfattare.

Det är lättare sagt än gjort, men småplock och olika dipper är ett bra och gott knep om man vill få barnen kvar vid bordet, menar hon.

– Sen kan barnen få vara med och laga efterrätten eller kanske göra den själva. Det brukar vara uppskattat.

När efterrätten är uppäten vill hon spela spel med barnen.

– Men där är konkurrensen från "Idol" stenhård, säger hon och skrattar.

Hon har själv bott i Italien och där tycks fredagsmys vara ett okänt fenomen.

– Där myser de hela veckan. Jag tror att det är väldigt svenskt det här med att vi skiljer så tydligt mellan helg och vardag, säger Johanna Westman. (TT Spektra)