Han lever det liv han vill leva

Familj Artikeln publicerades

Det händer grejer i Jakob Samuels liv. För 15 år sedan lämnade han trummorna för att satsa på sången. Nu är han en given sångare i hårdrocksgruppen The Poodles som blev känt efter sin 4:e plats i Melodifestivalen 2006. Nu siktar de på att erövra resten av Europa.

- Vi har redan en ganska stor publik i Tyskland, Spanien och Schweiz. Nu vill vi komma ut lite mer i Finland, Norge och Danmark. Sen får vi ser var det bär av, men det är massa sköna grejer på gång, berättar Jakob Samuels.

Framgångarna med bandet är bara en del av det positiva i Jakobs liv. Den andra delen står familjen för. Till skillnad mot många andra par har han och hustrun Fia hållit ihop sedan de träffades första gången i Ystads folkets park. Nu har de varit gifta i 20 år och har fyra barn tillsammans.

- Jag känner att jag lever det liv jag vill leva och med den jag vill leva med.Att det skulle blimusik var kanske inte så konstigt. Dels ville han göra något som han kunde bli bra på och då låg musiken nära till hands: Mamma Kerstin Nerbe är dirigent och varit musikalisk ledare på Folkoperan i 30 år och pappa Bengt var en mycket musikintresserad kyrkoherde. Det finns också två äldre bröder som båda lyssnade mycket på musik. Den ene är Jonas Samuelsson Nerbe som är med i Boulevardteaterns uppsättning Freuds cigarrer.

- Jag började med sång som 13-åring, men det var svårt att vara en vettig sångare då, så jag köpte ett trumset i stället.

I mitten av 1990-talet lades trumpinnarna åt sidan och Jakob startade ett band, Jekyll & Hyde, och började sjunga.Förebilderna hetteLed Zeppelin och Deep Purple och hårdrocken var ett naturligt val, men ingen revolt mot föräldrarna som många kan tro.

- Hårdrock och klassisk musik, som jag fått med bröstmjölken, har många gemensamma nämnare. Röst- och spelmässigt är bägge ekvilibristiska och i båda fallen målar man med rätt kraftiga penslar.

Även sången förenar. Det är viktigt med en stark röst som håller, men som även fungerar i mjuka partier. Men till skillnad mot klassiskt skolade sångare tar inte Jakob några sånglektioner.

- Jag tänkte börja med det men blev starkt avrådd av min bror som tyckte att jag redan hade en bra grundteknik och menade att fel sånglärare i mitt fall skulle kunna göra mer ont än gott. Och de röstliga problemen är få.

- Jag brukar skämtsamt säga, och tar i trä, att jag har stämband av stål. Sen brukar jag svara som Tommy Körberg på frågan hur han brukade sjunga upp: Jag harklar mig. (TT Spektra)