Harald Treutiger har kastat loss

Familj Artikeln publicerades

Det var ett tag sedan Harald Treutiger hade sina glansdagar som tv-stjärna. Ändå är det ingen risk att han dör av tristess. Som skeppare får han vara ”stjärna i det lilla formatet”.

Den som minns 1990-talets tv-succéer ”24 Karat”, ”Rena rama sanningen” och ”Expedition Robinson”, kommer säkert ihåg programledaren Harald Treutiger. Uppsluppen drar han sig till minnes:

– När ”24 Karat” sändes 1990 blev det en megasuccé. Över en natt blev jag Harald med hela Sverige. Plötsligt tyckte alla att de kände mig. Jag var inne i folks vardagsrum och pockade på uppmärksamhet. Det var en fin grej att få vara en del av folks fredagskväll, säger han på sjungande göteborgska.

Sedan 2005 har han bytt liv drastiskt. Tillvaron som programledare kastade han överbord, till förmån för ett liv som skeppare med turister ombord. Med en pilsner framför sig pustar han ut på övre däck i M/S Svea af Bohuslän och spejar ut över Marstrand i skymningen.

– Det är en riktigt trevlig syssla att köra och guida glada turister i en skärgårdsbåt. Det är en förmån att få föra vidare min kärlek till skärgården.

Som grädde på moset blir han igenkänd av turisterna.

– De tycker att det är trevligt att träffa den här tv-nissen i verkligheten. Och när jag guidar dem känner jag mig som en folkbildare, en stjärna i det lilla formatet.

Saknar du inte rampljuset?

– 1990-talet var en fantastisk tid. Synd att det är förbi. Samtidigt är det skönt att ha hittat en ny trivsam syssla. Berömd och känd behöver jag inte bli igen. Att ha det skönt räcker.

När den sköna skärgårdssommaren är förbi, förflyttar sig skepparen Harald Treutiger till sydligare breddgrader och seglar i Västindien.

Förklaringen bakom det drastiska bytet av karriärens riktning 2005 är enkel. Harald har alltid vurmat för havet, han har bilder där han som blöjbarn sitter ombord på pappas motorbåt. Så när han 2005 ledde båtprogrammet ”Kasta loss” i TV4 Plus tog längtan till havet överhand. I takt med att han förmedlade sina allt större kunskaper i ämnet till tittarna, växte hans iver att förkovra sig än mer i båtarnas värld. Det ledde till skepparexamen och så småningom karriärbyte.

– Tidigare var jag en sjöbuse, nu är jag en råsjöbuse. Fast det som lockar mig är inte maskinerna, utan färden. Skärgården är så levande med alla öar och uddar som kan upptäckas. Mitt båtliv i Karibien och Bohusläns skärgård är livsbejakande.

Fastän han har lämnat stjärnlivet bakom sig betyder det ingalunda att han har det långsamt. Som egenföretagare är livet fullt av utmaningar.

– Man tvingas ständigt att söka nya vägar att försörja sig. Man kan inte bli försoffad och dö av tristess.