Annons

Härmandet började med talfel

För 30 år sedan gjorde Bosse Parnevik ett av Sveriges mest betittade tv-program - "Party hos Parnevik". Över 70 procent av befolkningen följde programmet. Återigen drar han stor av publik till sin show Parneviks Gubbröra som går på Maxim i Stockholm.
Familj • Publicerad 20 mars 2008
Förra året blev Parnevik akut opererad av hjärtflimmer. Nu mår han bra. Bild: Fredrik Sandberg
Förra året blev Parnevik akut opererad av hjärtflimmer. Nu mår han bra. Bild: Fredrik SandbergFoto: 
Bild 2: En av Parneviks tidigaste "offer" var Tage Erlander. På sin föreställning Parneviks Gubbröra, visar han hur det kunde se ut. Foto: Peter Knutson
Bild 2: En av Parneviks tidigaste "offer" var Tage Erlander. På sin föreställning Parneviks Gubbröra, visar han hur det kunde se ut. Foto: Peter KnutsonFoto: 

Hittills har det blivit 50 föreställningar, och alla har varit utsålda. Men allting har ett slut.

- Vi ska köra till den 19 april. Sen har vi pratat om Malmö och Göteborg, men då blir det bara några korta perioder. Kanske tre veckor, sen vill jag vara ledig.

Annons

Även denna gång är det Bosse Parneviks enastående förmåga att imitera och hans fyndiga och underfundiga humor som är framgångskonceptet.

Alla över 35 år, men även yngre, har sett honom göra Torbjörn Fälldin, Bengt Bedrup, Anders Gernandt och inte minst Olof Palme. - Alla var roliga att göra, det fanns ingen som jag gillade mer, utan de hade varsin tid. Palme var ju statsminister så han var ju ett måste. Jag hade gjort Elander också innan. De var ju tacksamma bägge två. Men jag skulle inte vilja vara statsministerimitatör i dag, säger han och tillägger att det inte beror på Reinfeldt inte är kul utan kanske för att finns andra som gör honom så mycket bättre, säger han.

Bosses imitationer hamnar oftast mitt i prick, men det finns fall då det faktiskt inte fungerat.

- Den jag tyckte var svårast att göra var Lennart Hyland. Det blev inte bra så han kom inte med i repertoaren. Det var i 12-13-årsåldern som Bosse upptäckte sin talang att härma andra.

- Jag hade ett talfel, jag stammade, och fick i uppdrag av läraren att läsa läxorna högt hemma. Men så tyckte jag att det var så tråkigt att höra min egen röst så jag ställde om till olika dialekter och kom på olika röster. Då kom jag på att jag kunde ställa om rösten ganska mycket.

Talangen bestod inte bara i att imitera. Bosse blev tidigt klassen clown.

- Det var ordlekar och snabba repliker, men det var aldrig så att jag funderade ut dem innan.

Efter grundskolan utbildade han sig till gymnastikdirektör och arbetade som det i något år, men livet ville något annat och hans ådra för underhållning gjorde att han kom in i nöjesbranschen.

Showerna har kommit och gått och de flesta har blivit succéer.

Bosse är även en duktig skribent. Något som han själv säger är ett arv från sin biologiska fader som han aldrig hann träffa i livet. - Det måste vara från honom som jag fått talangen att uttrycka mig. Jag har kommit över hans lilla privata diktsamling, och han kunde skriva.

Annons

Förutom manus har Bosse själv skrivit dikter och några sånger. En av dem är Barnbarnsången som han sjunger tillsammans med sina barnbarn.

- Jag är både morfar och farfar till tio barnbarn och det numret hör till det mest applåderade i föreställningen.

Än så länge har han inga större planer för framtiden, förutom att han ska åka med sin familj till Spanien där de har en lägenhet. Men innan dess ska födelsedagen firas.

- Vi ska vara på lokal här i Stockholm. Det blir 175 pers ungefär. Det enda jag önskar mig är att folk ska ha roligt. Presenterna kan de i stället ge till några av mina stipendiefonder inom lokalrevyerna i Sverige, säger Bosse Parnevik.

Lena Wreede

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons