Annons

I racerförarens spår

Åke Larsson i Vittsjö är ingen världsförfattare. Däremot skriver han om en världskändis som fortfarande, drygt 60 år efter sin död, är störst bland de stora inom bilsport. Racerföraren Rudolf Caracciola som satt spår i bygden.
Familj • Publicerad 17 april 2012
En okänd ung man får Rudolf Caracciolas autograf under Grand Prix i Kristianstad 1955. En av de bilder som Åke Larsson har i sin bok.
En okänd ung man får Rudolf Caracciolas autograf under Grand Prix i Kristianstad 1955. En av de bilder som Åke Larsson har i sin bok.Foto: 

Berätta. Vad gjorde Caracciola i Vittsjö?

– Rudolf Caracciolas första hustru dog i en lavinolycka, och i juli 1937 gifte han om sig med Alice Trobeck som växt upp i Vittsjö. Bakom sig hade Alice ett kort äktenskap med en känd schweizisk finansman, var racingintresserad och hade kört en del själv. Det var så deras vägar korsades.

Annons

– Alices farföräldrar startade och drev pensionat under namnet Trobeck, men som i dag går under namnet Tornet. Det var så Vittsjöborna fick en glimt av en av den tidens superkändisar.

– Rudolf kallade hustrun för ”Baby”. Större delen av tiden bodde de i Lugano i Schweiz, men sedan hon 1944 ärvt huset på Kyrkovägen efter sin mor började de tillbringa somrarna i Vittsjö. Här bodde de i Vittsjös häftigaste hus, ett kråkslott i kubik i stil med Villa Villekulla och det finns kvar.

Det har gett upphov till många skrönor, berättar Åke Larsson. En om hur han målade staket utanför huset med vänstran och skrev autografer med högran. Andra att han körde högertrafik långt innan Sverige lämnat vänstersidan.

– Ett par andra som jag har med i min bok är Ella och Karin som omtumlade och skräckslagna klev ur efter en åktur i hans Mercedes Silverpil med måsvingar. En annan fick jag vid utställningen 2009 av en som fick åka med honom mellan Vittsjö och Markaryd, att han ökade farten för att slippa ligga bakom någon som körde ut.

– 1965 sålde Alice huset till tyska vänner. Dottern i familjen som i dag äger huset har berättat att sista gången Rudolf Caracciola var i Vittsjö var 1957, två år före sin död.

Även Kristianstad fick besök av Caracciola.

– In i det sista var Caracciola Mercedesambassadör för 300 SL. Till Sveriges Grand Prix på Råbelövsbanan utanför Kristianstad kom han 1955 som VIP och ikon för premiärvisningen av 190 SL. Hela Mercedes tävlingsstall var också på plats, där Jean Manuel Fangio vann och Stirling Moss kom tvåa i var sin Mercedes 300SLR.

– Det är också från Kristianstad som en av de få bilderna finns på Alice och Rudolf Caracciola i Sverige. De var ett jagat par men kunde leva tämligen ostört när de var i Vittsjö.

Varför skrev du boken om Caracciola?

– För mig har han blivit något av en sagofigur. Jag har alltid fascinerats av huset som fortfarande kallas Caracciolas och myten om honom. Jag hörde talas om honom när jag var här hos släktingar på loven och redan innan vi flyttade hit.

Annons

– Själv fick jag inte träffa honom, men det gjorde min kusin och fick hans autograf och det känns lite surt.

Det världsberömda racingparets Vittsjöboende är en relativt okänd historia för de flesta, konstaterar Åke Larsson.

– Den här boken tar vara på de spår av historien som fortfarande finns innan de försvinner för all framtid.

– Caracciola har satt spår i mitt huvud, men det finns säkert de som skulle påstå att jag spårat ur i ämnet Caracciola.

Mikael Hallqvist
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons