Källa Bie satsar på ett andra yrke

Familj Artikeln publicerades

Hon är färdigutbildad sjuksköterska och med stora steg på väg att bli barnmorska. Samtidigt har Källa Bie en fot kvar i skådespelaryrket.

– Jag tänker inte sluta spela teater. Och jag har något på gång nu, men det är inget som jag kan avslöja än, säger hon.

När Källa Bie var liten bodde hon med sina föräldrar i Hälsingland i en liten by som inte bestod av mer än några gårdar.

Familjen, som var så kallade grönavågare, hade två getter och en hund, "och säkert höns men det kommer jag inte ihåg". Men efter bara tre år flyttade de till Berkeley i USA som är faderns hemland. Sedan bar det av till Småland. Och några knottbett i nacken är ett av de få minnen som Källa har kvar från tiden som norrlänning. Tidigt bestämde hon sig för att det var teater hon skulle hålla på med, även om hon inte tänkte sig att bli skådespelare. Som 18-åring flyttade hon tillbaka till USA för att gå på college. Efter tre år sökte hon och kom in på teaterskolan Lecoq i Paris. När Källa sedan kom hem till Sverige beslöt hon sig för att söka skådespelarjobb. Efter två år fick hon rollen som Sofia i Vuxna människor och för den insatsen var hon nära att få en guldbagge.

Därefter har hon dykt upp med jämna mellanrum på bioduken och i tv. Senast såg vi henne i tv-serien Stormen där hon spelade den unga mamman Anna som var en av huvudpersonerna.

– Jag har haft turen att få bra roller, men de har varit väl utspridda, kommenterar hon. Att vara skådespelare är ofta tufft. Konkurrensen är hård och det kan vara svårt att få jobb. Källa berättar att hon till slut beslöt sig för att skaffa sig ytterligare ett yrke. Valet föll på barnmorska.

2002 började hon plugga och nu är hon färdig sjuksköterska och inne på sitt första år i yrket. Under studietiden har hon hunnit få två barn och gjort flera roller. Snart är det dags att söka vidareutbildningen till barnmorska.

Att kombinera vårdyrket med skådespeleri går alldeles utmärkt, berättar Källa, och tillägger att arbetet som sjuksköterska är mycket tillfredsställande. I början var det lite knepigt när patienterna kände igen henne från tv och filmer, men nu är det sällan några problem.

– Det kan bli en rätt mysko situation, men det är bara att svara artigt och sedan får man försöka byta ämne.

Finns det några fördelar med att som skådespelare även vara sjuksköterska?

– Framför allt känner jag mig lugnare med att ha två yrken och är inte alls lika sökande och beroende av att få massor av roller. Men det hänger även ihop med att jag fått barn. Man bryr sig inte lika mycket om sig själv då.