Känslor är minst lika viktiga som kalla fakta

Familj Artikeln publicerades

TV4:s vd Jan Scherman gillar att bestämma. Av kärleken till sitt jobb kan han inte låta bli att lägga sig i såväl stort som smått. Fastän han lärt sig att kontrollera sin ilska bättre, har han alltjämt nära till sina känslor.

Både stora som små besökare i Jan Schermans inglasade tjänsterum har "oförskämt roligt" åt hans samling leksaksdjur. Själv gillar han Ior, Nalle Puhs svårmodiga åsna.

– Jag brukar fråga folk om vi ska köra den negativa iorismen - eller se möjligheterna. För en ledare kan det vara helt avgörande att kunna se möjligheterna, utan att för den delen blunda för problemet. Hans egna ledaregenskaper kunde skönjas långt innan han satte sig på TV4:s chefstol. Det var han som ledde busaktiviteterna under uppväxten i Linköping, vilket resulterade i ett rekordantal B i uppförande. På universitetet förde han fram studenternas missnöje till professorerna.

– Jag är inte konflikträdd och älskar debatt. Det mår jag bra av.

Naturligtvis har det blivit ett antal duster under årens lopp, några inför öppen ridå. För falskhet och förljugenhet skyr han sedan barnsben. Så gick det till: Åttaårige Janne skulle vara hemma till middagen klockan fem, men blev försenad. För att gardera sig mot faderns kritik ställde han tillbaka klockan en timme. Men fadern genomskådade bluffen.

– Jag kände mig väldigt lumpen, avslöjad. Det bär jag med mig.

Utöver sanningens helgd talade sig fadern varm om utbildning. Pojken lyssnade och skördade femma efter femma i betyg. Upprörd av orättvisor skrev han inlägg i Östgöta Correspondenten – bland annat om kolonialismen i Afrika. Så småningom utbildade han sig till journalist.

Efter år som grävande journalist i Kalla fakta erbjöds han vd-stolen. Två timmar senare antog han utmaningen.

– Jag älskar det här, älskar att fånga upp bra historier! Förmodligen lägger jag mig därför i för mycket, även om jag jobbar på att låta bli. Jag är ett detaljfreak och kan ha synpunkter på allt.

Har du blivit maktfullkomlig som Silvio Berlusconi?
– Jag förnekar inte att jag har mycket makt, allt annat vore falskt. Jag gillar makt och jag gillar att bestämma. Men jag är säker på att det finns många fler som bestämmer i den här butiken. Och jag har upptäckt att det alltid finns någon annan som ytterst bestämmer. Det kan vara enerverande.

Trots att TV4 har vuxit sig starkt under hans tid så blir han varmare i hjärtat av annat: när han möter medarbetarna och deras familjer på den årliga sammankomsten på Gröna Lund. Mer omtalad är han dock för sin ilska.

– Med åren har jag tränat på att behärska min ilska, jag brukar fortfarande ligga på spikmattan åtminstone någon gång i veckan. Ilskan dunstar.

Fast att helt lägga band på känslorna skulle kännas främmande.

– Känslor är lika viktiga som kalla fakta för mig. En drivkraft är oftast en övertygelse, inte en siffra. Engagemang är viktigt, ja, viktigast. Själv har jag nära till tårar och visar min sorg och mina känslor. Jag har blivit påmind om att livet är ändligt och försöker se till att ta tillvara på relationen till de nära och kära.