Klassträff i Österslöv

Familj Artikeln publicerades

Under sommaren skickades en budkavle till 39 elever, som började i första klass 1945, 1946 och 1947 och som någon gång under de åtta skolåren gick i Österslövs skola. Själv hade jag och mina klasskamrater som är födda 1939, börjat den 22 augusti 1946, alltså för 60 år sedan.

Dagens mest spännande ögonblick var när de tjugotvå före detta eleverna anlände klockan 14 till Österslövs skola. Många hade inte setts på över 50 år. Men visst kände vi igen varandra, så det blev många kramar och igenkännande tillrop.

Gunvor Andersson, som arbetar som lärare i skolan, guidade oss runt i de nu 66 år gamla lokalerna. Mycket hade förändrats under de 60 åren som gått, sedan lärarinnan Anna Larsson hälsade oss välkomna till första klass på översta våningen. Skolgården på den östra sidan om skolan var pojkarnas fotbollsplan. Nu har den förminskats till förmån för en trafiksäker parkering för skolbussarna. År 1946 fick man gå till skolan. Ett par kilometer var vanligt, vissa elever fick gå cirka fem kilometer på morgonen och fem kilometer på eftermiddagen, om ingen hästskjuts kom förbi och lät barnen åka med.

På den västra sidan av skolan är granarna nu gigantiskt höga. För 60 år sedan, när vi åt våra medhavda lunchsmörgåsar sittande på stenarna, var dessa granar knappt meterhöga. Längst bort på skoltomten mot dåvarande järnvägen odlade vi grönsaker på lektionerna i trädgårdskötsel i klass 7 och 8. Nu finns där en förskola. Järnvägen har blivit cykelväg och Mög Jeppas spikande på "Villa Naturen" varje dag på 1940- och 1950-talen, vilket hördes in i klassrummen, har tystnat. Det underliga huset vid Råbelövssjöns strand, som vi skolbarn gärna besökte och som blev en turistattraktion för skåningarna, är nu uppeldat och endast minnet finns kvar.Efter rundvandringen i skolan förflyttade vi oss till Österslövs kyrka. Några av våra lärare och klasskamrater finns inte längre ibland oss. Därför gick vi en sakta promenad på Österslövs kyrkogård, där vi lade ner en ros på lärarna Herman Löwstedts och Evert Enocsons gravar. Vår skolkamrat Lasse Johnsson avled endast 18 år gammal. På hans grav liksom på Lennart Anderssons, som avled för några år sedan, lades rosor. För de kamrater som är begravda på annan ort lades varsin ros i minneslunden. Totalt blev det tolv rosor.

I Gamla Prästgården strax intill kyrkogården stod eftermiddagskaffet med hembakade kakor framdukat. Efter kaffet plockade nu många fram sina gamla foton från skoltiden. På något underligt sätt har tiden stått stilla, när man blir påmind om episoder och minnen. Det var precis, som att många av händelserna i skolan hade hänt i går och att skolkamraterna trots sina livserfarenheter är desamma, som de som lekte på skolgården mellan vedtravarna på 1940- och 1950-talen.

I ett uppehåll mellan alla nostalgiska minnen underhöll Margaretha Sjunnesson, Broby med egenhändigt diktad sång och andra visor. Hon ackompanjerades av Erling Persson, Olofström på dragspel.

Textillärare Thora Håkansson, 98 år, hade skickat hälsningar och folkskolläraren Lillemor Ingvert Agetorp hade sänt ett spirituellt postogram, som gladde oss alla mycket.

Dagen avslutades med mingel och förfriskningar nere vid Råbelövssjöns strand medan solen drog sig ner bakom Balsberget. Därefter blev det gemensam middag på Bykrogen i Österslöv.Yvonne Palm Lundström