Annons

Livet – en resa med nya platser

Livet har varit en resa för Ingrid Dahlberg, med många utmaningar, nya platser och kunskaper längs vägen. – Jag är inte ledsen över något jag har gjort – jag skulle snarare ha velat göra ännu fler saker, säger den före detta Dramatenchefen och landshövdingen.
Familj • Publicerad 8 december 2011
”Allt jag har gjort har varit väldigt spännande och ur det får man kraft”, säger Ingrid Dahlberg.
”Allt jag har gjort har varit väldigt spännande och ur det får man kraft”, säger Ingrid Dahlberg.Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Det har ibland stormat kring Ingrid Dahlberg – på Dramaten var det rejält blåsigt ett tag – men hon har också fått påfallande mycket gjort. Utan särskilt mycket formell utbildning blev hon anställd på SVT:s samhällsredaktion, först som scripta men snart som dokumentärfilmare. Hon besökte en av dåtidens stora oroshärdar, Nordvietnam. Och intervjun hon gjorde som 26-åring med Black Panther-ledaren Stokey Carmichael har uppmärksammats på nytt även i USA. Hon jobbade också med dolda mikrofoner långt före Uppdrag granskning.

Så småningom började hon också skriva dramatik, vilket ledde vidare till dramaredaktionen, där hon senare blev chef.

Annons

– Det fanns möjlighet till hög produktivitet och djupgående research, säger Ingrid Dahlberg om sin tid på SVT. Det var en inställning som jag tror var generösare än vad det är i dag på televisionen. Och vi var inte så många, så om det man gjorde bara var bra så fick man göra i stort sett vad man ville.

Hennes tid som dramachef sammanföll med en guldålder i SVT:s historia – aldrig har svenska dramaproduktioner inhöstat så många priser. Bland dem märks Guldpalmen i Cannes för ”Den goda viljan”, regisserad av Bille August och producerad av Ingrid Dahlberg, efter Ingmar Bergmans manus.

Samarbetet med Bergman fortsatte när hon blev erbjuden jobbet som Dramatenchef. Den kungliga teatern visade sig vara konkursmässig och Ingrid Dahlberg fick inleda tjänsten med att avskeda ett 50-tal anställda. Inte rätt väg till popularitet, och diskussionsvågorna gick höga i medierna. Men hon fick ekonomin på fötter, och publikbeläggningen under hennes tid var hög.

– Att vara Dramatenchef var ett väldigt slit, alltså. Oerhört slitsamt och krävande, och samtidigt belönande för att det var så spännande och intressant.

Dramaten lämnade hon ett halvår innan förordnandet gick ut för att bli landshövding i Dalarna. Kreativt arbete, ekonomi och förvaltning – inflytelserika chefsposter. Det har blivit många olika bitar genom åren, och hon har kommit långt för att vara någon som kallar sig ”icke-akademiker”. Förmodligen den enda som har suttit i Högskoleverkets styrelse utan att ha läst på universitet själv.

– Det har inte legat mig i fatet på något sätt. Jag skulle tro att det sätt jag har lärt mig saker på har varit effektivare än om jag skulle ha gått en akademisk utbildning.

Under sitt långa yrkesliv hann hon dessutom med att få tre barn. ”Livspussel” var ingen term man svängde sig med på Ingrid Dahlbergs tid, men i efterhand kan hon undra hur hon hann med. Kanske gick det lättare för att hon hela tiden hade så roligt, både som mamma och som yrkeskvinna.

– Det skulle vara konstigt om jag vore missnöjd med mitt liv och de uppdrag jag har haft, för jag har varit privilegierad som har fått göra så mycket roliga saker, och har en så fin familj.

INTERNAL INTERNAL
Malin Eijde, TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons