Mannen som satte Vinslöv på kartan

Familj Artikeln publicerades

Mannen som satte Vinslöv på kartan skulle fyllt 100 år den 30 januari, Allan Hedberg.

Det började i det mycket lilla när hans far, möbelsnickaren Olof Hedberg flyttade tillbaka till sin hembygd 1905 och startade det som under sonens ledning skulle bli Hedbergs i Vinslöv. Ett möbelsnickeri och en butik, som betjänade lilla Vinslöv med omnejd.

Efter misslyckade gymnasistudier i Kristianstad flydde den unge Allan till Stockholm, utbildade sig till dekoratör och fick arbete på Colgate Palmolive. Sålde tvål till bland andra Anders Sandrew innan en bevekande fader lockade hem honom i början av 1930-talet.När Allan Hedberg kom hem tog han kommandot direkt. Ut åkte ramtillverkningen, som pappa Olof drygat ut inkomsterna med, och resan mot Hedbergs i Vinslöv började.

Kriget hämmade utvecklingen, men lämnade efter sig brandstationen i Vinslöv. I stället för att sitta vid ett regementsskrivbord i Visby fick Allan Hedberg leda brandstationsbygget. Innan Hedbergs i Vinslöv blev just det, tog Allan Hedbergs affär en sväng som lågprisförsäljare av möbler.

Det gick så långt att tillverkare och branschorganisation bojkottade honom för hans låga priser.

Men så öppnades gränserna efter kriget. Allan Hedberg upptäckte, i dag världsberömda, möbelskapare i och utanför landet.

O.J. Hedbergs Möbelaffär blev Hedbergs i Vinslöv som presenterade sina möbler som de ska visas upp, i sin rätta miljö – interiörer med allt från tavlor till böcker. En revolution i en bransch där många möbelaffärer fortfarande ställer den ena soffan efter den andra. Sakta spreds ryktet om den speciella möbelaffären i Vinslöv.

Till den årliga ommöbleringen, utställningen, som Allan Hedberg föredrog att kalla den, kom från 1960-talet även rikspressen. Den skrev och plötsligt hade Hedbergs i Vinslöv kunder från hela Sverige och en del från utlandet med. Vinslöv fanns på kartan.Hedbergs i Vinslöv var nu en etablerad ikon i möbelbranschen och Allan Hedberg släppte i slutet av 1960-talet den direkta kontrollen över företaget. Gick samman med nägra kollegor i företaget BoMarknad, som byggde bland annat Mobilia i Malmö och drev möbelkedjan Ählbergs. 75 år gammal lämnade Allan Hedberg posten som styrelseordförande i Hedbergs i Vinslöv.

Företaget hade då övergått i annan ägo och är nu nedlagt. Som ett monument över Allan Hedberg står dock Hedbergshuset i Vinslöv kvar. Allan Hedberg gick bort den 5 april 1999.