Maria är tacksam för varje andetag

Hässleholm Artikeln publicerades
Maria Mroveh Martin väntar på lungtransplantation i Lund och längtar efter att få leva ett normalt liv igen.
Foto: Privat
Maria Mroveh Martin väntar på lungtransplantation i Lund och längtar efter att få leva ett normalt liv igen.

Sedan i maj har Maria Mroveh Martin varit inlagd på Skånes universitetssjukhus i Lund och väntar på en ny lunga. ”Jag lever just nu på övertid”, säger hon.

”Min kropp försöker döda mina lungor. Det är ett inbördeskrig i min kropp. Jag har gått ner i vikt, jag har tappat all muskelmassa och snart tappar jag även förståndet.”

Så skriver Maria Mroveh Martin, 29, i ett blogginlägg från den 10 december. I den kan läsarna följa hennes väntan på att få en ny lunga.

När Hässleholmsfödda Maria var 15 år fick hon diagnosen PAH, pulmonell arteriell hypertension.

– Läkarna sa att det är en sjukdom som så småningom skulle ta mitt liv. Det enda som fanns att göra var att försöka bromsa sjukdomen med mediciner.

Hon kände rädsla av beskedet. Och oro. Förnekade att hon var sjuk.

– Jag var ofta arg och blev såklart deprimerad. Varje vecka hade jag kontakt med en psykolog.

Åren gick och Maria blev sämre. Behandlingar sattes in och hon besökte sjukhuset varje vecka. Samtidigt försökte hon leva ett så normalt tonårsliv som möjligt. Men sjukdomen ger bland annat andfåddhet, trötthet, bröstsmärta och återkommande svimningskänslor.

Då gick hon på Linnéskolan i Hässleholm. I början av 2009 blev Maria så dålig att hon fick medicin intravenöst via en liten pump som fick bäras med överallt. Julen samma år talade läkarna om en lungtransplantation. Ett halvår senare sattes hon på väntelistan. Drygt två veckor senare ringde personsökaren.

– Den dagen fick jag två nya lungor. Operationen tog tolv timmar.

Lungtransplantationen lyckades. Tiden gick igen och hon kunde leva ett nästan normalt liv. Men på grund av det nedsatta immunförsvaret åkte hon på ständiga infektioner. En gång var hon nära att förlora livet när magsåret blev infekterat. Men 2012 började Maria leva som vilken 24-åring som helst.

– Jag reste med min bästa vän. Sen tog jag en spanskakurs i Barcelona och efter det flyttade jag till Las Palmas på Kanarieöarna.

2015 kom hon hem igen och köpte lägenhet. Började jobba ideellt som sökledare i hundsök.

– Vi hjälpte ägare få hem sina bortsprungna hundar med hjälp av spårhund och såklart alla som kom och hjälpte till frivilligt. Jag levde ett väldigt aktivt liv, även när vi inte jobbade så var jag och hundarna ute i skogen nästan dagligen och gick.

Men nu i våras kollapsade ena lungan efter en lunginflammation och hon fick åka till sjukhuset igen. Det satte igång en avstötning av ena lungan. Maria sattes åter på väntelistan.

– Jag får en lunga om någon avlider och har valt att donera sina organ. Lungorna tas ut och sätts in inom loppet av 48 timmar.

Trots allt hon varit med om har hon behållit sin positiva inställning till livet. Hon skriver av sig i sin blogg och har ett stort stöd av sina fem syskon som hon står väldigt nära. Maria har också två hundar som hon älskar och längtar hem till. Från sjukhussängen har hon fortsatt hjälpa bortsprungna hundar.

– I alla fall så gott jag kan. Jag hjälper till att starta grupper för efterlysta hundar, delar efterlysningar i olika grupper, ger ägare tips och råd. Försöker ge stöd.

Hon vill inget hellre än att få en ny lunga så att hon kan lämna sjukhuset. Något besked på när det kan bli aktuellt kan hon inte få.

– Det är helt olika beroende på blodgrupp och storlek. Det är vad som måste matcha. Jag är 161 centimeter och smalt byggd. Det är en nackdel. Donatorn måste vara ungefär lika kort som jag. Men min blodgrupp är AB så jag kan ta emot från alla.

Maria uppmanar människor att ta ställning till organdonation.

– En donator kan rädda upp till åtta liv. Istället för att elda upp eller gräva ner så kan man ge åtta döende människor en ny chans.

Själv är Maria och hennes familj glada för varje dag hon får.

– Jag lever just nu på övertid. Där är flera läkare som trodde jag skulle varit död nu. Men jag kämpar ännu.

Följ Marias blogg här.

Fakta

Maria Mroveh Martin

Ålder: 29 år.

Från: Hässleholm.

Bor: Hässleholm, men varit på Universitetssjukhuset i Lund sedan i maj i väntan på lungtransplantation.

Familj: Fem syskon, mamma och pappa. Hundarna Nikki och Nellie, chihuahuaer.

Yrke: Sökledare.

Gör på fritiden: Är med sina vänner eller sin familj, men oftast ute med hundarna på utflykter.

Bloggen: nouw/com/mariamartin

Visa mer...

 

Fakta

PAH - en hjärt- och lungsjukdom

Varje år får ett hundratal personer i Sverige diagnosen PAH, pulmonell arteriell hypertension, en hjärt- och lungsjukdom som drabbar både män och kvinnor oavsett ålder.

Vanligaste symptomen är andfåddhet, trötthet, försämrad kondition, bröstsmärta och svimningskänsla.

Att leva med PAH innebär ofta att leva utan ork. En trappa eller minsta uppförsbacke blir en stor påfrestning. PAH innebär att lungornas blodkärl blir för trånga. Följden blir att blodtrycket i lungorna blir onormalt högt, eftersom samma volym blod försöker pressa sig fram genom allt trängre kärl. Hjärtat måste då arbeta allt hårdare och tar på sikt skada.

Lund är ett av två sjukhus i Sverige som genomför lungtransplantationer. Väntetiden för att få nya lungor är i snitt sex månader, men den kan variera en hel del.

Källa: Hjärt-lungfonden.

Visa mer...