Musik har betytt mycket för Inga

Familj Artikeln publicerades

Redan som 13-åring tog sig Inga Andersson ton. Hon sjöng in konserthuset när det invigdes för 75 år sedan och har njutit av mycket vacker musik där sedan dess.

1936 var ett stort år för kulturen i Kristianstad. Då invigdes konserthuset.

Det var också ett stort år för Inga Andersson. Blott 13 år gammal stod hon i kören och sjöng för hundratals specialinbjudna gäster.

– Det var ju jättespännande för en liten tös. Det var ju nytt och kändes historiskt, minns Inga Andersson.

Sångläraren Lotten Borg plockade ut de bästa sångarna från Kristianstads skolor och Inga Andersson var en av dem.

– Det var ju fantastiskt när jag fick reda på att jag skulle få vara med och sjunga här. Jag hade aldrig sjungit offentligt innan, så visst var det lite nervöst, berättar Inga Andersson.

Hon fick sjunga andrastämman och konserthuset var fyllt till sista plats när kören började sitt framträdande. Bland annat framfördes för första gången kantaten Tonernas värld av Ilie Gustafsson.

Denne var en riktig kändis i Kristianstads kulturliv under tre decennier. Han grundade 1928 Kristianstads orkesterförening och var dirigent till 1944. Under samma år var han dirigent för oratoriekören.

– Det var ett av de största ögonblicken, när Ille kom från regementet, säger Inga Andersson.

Trots sin stjärnstatus i Kristianstads musikliv var tonernas värld ett av blott fem stycken som Ille Gustafsson skapade.

När konserthusets födelsedagskalas hålls om en vecka kommer Illes kantat att uppföras igen. Den här gången är det Christianstad Symfoniker, Christianstads motettkör och Malmö Motettkör som kommer att stå för sång- och instrumentinsatserna.

Då kommer inte Inga Andersson att vara där.

– Musiken har alltid betytt oerhör mycket, men nu känner jag mig lite för gammal. Men visst är det roligt att man kommer att ha samma musik som när vi framträdde där 1936!

För Inga Andersson har musiken alltid betytt mycket.

– Jag har sjungit i hela mitt liv, men nu är det bara ytterst privat. Min röst lämpar sig inte längre för att sjunga för publik. Men jag har alltid tyckt att det är roligt med musik, konstaterar Inga Andersson.

Nu är hon 88 år och lever i Åhus tillsammans med sin make Allan som snart fyller 91 år.

– Det är ju fantastiskt att ni vill prata med en gammal tant som mig. Det känns roligt att jag fick vara med när konserthuset invigdes. Det är ju ett tag sedan dess, säger Inga Andersson med ett leende.

Numera sjunger Inga bara privat.