Överskottet räddar liv

Familj Artikeln publicerades

Många ammande mammor pumpar mjölk, och blir det över slänger de den. En ung amerikansk mamma kom på att hon ville ge sin överblivna bröstmjölk till föräldralösa barn i Afrika. Nu har hon startat en organisation där mammor kan skicka mjölk till just sådana barn.

Jill Youse är 29 år, bor i Minnesota och beskriver sig som en helt vanlig amerikan, "en sådan som läser skvallertidningar och tittar på Oprah". För drygt ett år sedan, när hennes dotter var några månader gammal, tittade hon i frysen och upptäckte att det inte fanns någon plats för glass: frysen var full av påsar med sparad bröstmjölk. Då kom hon på tanken att hon i stället för att slänga påsarna kunde ge mjölken till barn som behövde den.

Youse gjorde en Google-sökning och upptäckte att det fanns flera sjukhus i USA som tar emot mjölkdonationer. Hon fastnade dock för iThemba Lethu, ett hem för föräldralösa barn i den sydafrikanska staden Durban.

– Jag har aldrig varit i Afrika och känner knappt till kontinenten, men jag tänkte att det är inte bara Madonna och Angelina Jolie som kan göra något. Jag kan hjälpa till på mitt vis också, berättar hon.

Bröstmjölk har många hälsofördelar. Enligt Unicef har spädbarn som bara får bröstmjölk sex gånger större chans att överleva än barn som dricker välling. Bland annat minskar risken för diarréer och infektioner, som kan vara dödliga för spädbarn.

Till en början var Jill Youses man, som är läkare, ganska ensam om att tro på hennes idé. Så enkelt visade det sig heller inte vara att frakta bröstmjölk från Missouri, där familjen Youse då bodde, till Sydafrika. Frakten för Jill Youses låda skulle ha kostat motsvarande 14 000 kronor. I stället lyckades hon skicka den med en anställd på barnhemmet som råkade vara på besök i USA.När en lokaltidning skrev om Youses initiativ visade det sig att många andra ville vara med. Ytterligare 10 mammor skickade mjölk i en försändelse förra våren, och fraktföretaget DHL skötte transporten kostnadsfritt. I höstas skickades den tredje laddningen till barnhemmet i Sydafrika, och nu förbereds en fjärde försändelse. FedEx sköter numera frakten, också det utan kostnad. Hittills har 500 mammor skickat mjölk eller kommer att göra det i nästa försändelse.

Gratis hjälp kommer också från företaget Prolacta Bioscience, som specialiserar sig på att pastörisera bröstmjölk. Det skickar frysutrustning till de mammor som planerar att donera mjölk. Kvinnorna skickar därefter mjölken till Prolacta, som kontrollerar och pastöriserar den, varpå den flygs till Afrika. Utöver barnhemmet i Sydafrika kommer barnhemmet Lewa i Kenya också att få en leverans i år.

När det visade sig att Jill Youse inte var ensam om att vilja donera sin mjölk startade hon organisationen International Breast Milk Project. Hon och fyra andra mammor jobbar frivilligt som organisationens nav. De har redan fått förfrågningar från kvinnor i länder som Australien och Norge.

– Jag känner mig så hedrad att det finns så många kvinnor som är villiga att vara med och hjälpa till. Vår organisation kan av logistikskäl bara ta emot mjölkdonationer från USA, men jag hjälper gärna andra som vill starta liknande organisationer i andra länder, säger Jill Youse.Hon hoppas kunna väcka uppmärksamhet kring behovet av bröstmjölk i många länder.

– Kvinnor har ett särskilt förhållande till sin mjölk. När man har suttit och pumpat i flera timmar vill man inte att den ska förfaras. När barnhemmet i Sydafrika skickade mig den första bilden av ett litet barn som drack min mjölk började jag gråta, minns Jill. (TT Spektra)

Elisabeth Braw

a Spädbarnsdödlighet

Nio av de tio länder som har högst spädbarnsdödlighet ligger i Afrika. De är (i tur och ordning): Sierra Leone, Angola, Afghanistan, Niger, Liberia, Somalia, Mali, Tchad, Demokratiska Republiken Kongo och Ekvatorialguinea.

I Afrika söder om Sahara dör i genomsnitt 169 per 1 000 barn under fem år.

Världens lägsta spädbarnsdödlighet har Andorra, Island, San Marino, Singapore, Finland, Italien, Japan, Norge, Liechtenstein, Slovenien, Sverige och Tjeckien. I industrialiserade länder dör i genomsnitt sex per 1 000 barn under fem år.

Källa: Unicef

a Amning

I genomsnitt ammas numera 45 procent av världens barn under fyra månader. Efter en nedgång under 1900-talet har amning blivit vanligare över hela världen. Sverige, där 98 procent av alla mammor börjar amma och 72 procent fortsätter i minst sex månader, ligger högt i rankningen. I USA börjar 57 procent av mammorna amma och 36 procent fortsätter i minst sex månader. Minst vanlig är amning i världens fattigaste länder: i genomsnitt får 37 procent av spädbarnen där bröstmjölk någon gång under sitt liv. Unicef uppskattar att 1,5 miljoner spädbarns liv skulle kunna räddas varje år om de fick bröstmjölk.Källor: Socialstyrelsen, Unicef, Center for Breastfeeding Information
San Francisco