Annons

Reinfeldts högra hand

Som Fredrik Reinfeldts pressekreterare finns Sebastian Carlsson med i politikens innersta krets. ”Det är ett jobb som det är svårt att tacka nej till”, säger 27-åringen från Kristianstad.
Familj • Publicerad 24 februari 2012
Foto: 

För några dagar sedan hade han ett koppel av nordisk-baltisk-brittiska toppolitiker på besök. I vanliga fall är det Fredrik Reinfeldt som fokus ligger på för Sebastian Carlsson, som sköter statsministerns kontakter med pressen sedan snart två år.

– Som politiskt aktiv och intresserad är det viktigt att ge människor möjlighet att granska det vi gör.

Annons

Hur är det då, att jobba så nära Sveriges ledande politiker? Det låter lite klyschigt, svarar Sebastian Carlsson, men ingen dag är den andra lik. Sedan kommer en knorr på det hela.

– Samtidigt är alla dagar lika eftersom ingen är som den andra. Jag följer med Fredrik på resor i Sverige och var i Hässleholm senast. Jag får se mycket, allt från Östra Göinge till Gällivare och Jokkmokk.

Det som är mest stimulerande med jobbet tycker han är att matas med nya kunskaper och träffa människor som berättar intressanta saker.

– Det är många i rege-ringskansliet med mycket kunskap. Att få vara med i de här miljöerna och händelserna är oerhört lärorikt.

Utmaningen ligger i att kombinera arbetet med ett privatliv. Telefonen är ständigt närvarande, liksom törsten efter information.

– Jag läser alltid tidningar och TT-flöden och blir väldigt nyhetsberoende. Vad sägs i Tyskland, Danmark och Finland just nu? Alla andra kanske inte lever i en lika uppdaterad värld, det får man försöka komma ihåg.

1. Hur är Fredrik Reinfeldt att arbeta med?

– Han är mycket så som svenska folket känner honom. Han är en väldigt snäll och lätt person att ha att göra med. Jag har lärt känna honom bättre och vi har kul, skämtar och skrattar, men när vi reser är det jobb. Att vi ska göra något i våra roller och uträtta en uppgift.

Sebastian Carlsson är 27 år och uppvuxen på Österäng i Kristianstad. Det politiska intresset väcktes i 13-årsåldern under valrörelsen 1998.

– Jag kom hem från skolan, Beverly Hills-reprisen sändes inte, men det var en debatt om skolan. Moderaterna pratade om en skola jag kände mycket för, om eget ansvar och att påverka utbildningen. Jag tyckte att det verkade intressant, kan skolan se annorlunda ut än i dag?

Annons

Det dröjde ett år innan han blev medlem i partiet. Han var politiskt aktiv i ungdomsförbundet i Kristianstad och efter gymnasiet fick han jobb som MUF-ombudsman i Skåne. Under kampanjturnéerna började han jobba med de massmediala kontakterna.

Resan gick vidare till det centrala kansliet inför valrörelsen 2006. Han blev därefter politisk sekreterare på riksdagskansliet och rekryterades senare till Moderaternas pressavdelning. Efter drygt två år blev han uppringd av Fredrik Reinfeldts presschef, som frågade om han ville jobba där.

– Det var det svårt att tacka nej till. Man blir självklart väldigt glad och stolt. Att få jobba i en central roll med kompetenta och duktiga kollegor som kan inspirera är en verklig förmån.

2. Ser du dig som politiker själv?

– Jag sitter ju i kommunfullmäktige i Stockholm, så i någon mån är jag politiker. Samtidigt är jag i en tjänstemannaroll. Snarare är jag politiskt intresserad.

3. Hur ser du på din framtid?

– Jag har ett av de roligaste och bästa jobb man kan ha om man är intresserad av politik och kommunikation. Men jag kommer nog inte jobba inom politik i hela mitt liv utan jag kommer testa på andra saker, säger Sebastian Carlsson.

– Jag pluggade naturvetenskap på gymnasiet, så ser jag en mattebok framför mig så måste jag räkna lite. En av de roligaste tiderna på året är när det är Nobelprisutdelning. Då kan jag läsa de stora reportagen om pristagarna i kemi och fysik.

4. Saknar du Kristianstad?

– Jag kan sakna min familj. Kristianstad är en stor del av den jag är. Jag kan sakna när man badade i Åhus eller när man åt schnitzel på Hesslebaren. Men just nu har jag ett liv och jobb här i Stockholm.

Mikael Hallqvist
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons