Såld på hästar efter en ridtur

Familj Artikeln publicerades

Det är två år sedan Hans Ericsson fyllde 50. Då fick han två ridlektion i present utan att tidigare ha suttit på en häst. Nu är han nyvald ordförande i Kristianstads Ridklubb i Hammarslund.

- Det var så kul att jag ville fortsätta, säger han om sina framgångar på hästryggen.

Och det var ju tvunget att han kunde lite om hästar eftersom både fru och barn är intresserade. Ena dottern har numera en egen häst i stallet på ridklubben och en daglig insats fordras.

- Då jag reser mycket i jobbet i veckorna är det oftast på helgerna som jag är här.

Därför ligger hans egna ridlektioner på fredagskvällar och lördagsförmiddagar. Då har gubbarna, som han säger, sitt utrymme att sitta upp i sadeln och släppa loss hästkrafterna.

- Under förra året gjorde ridklubben ett lyckat försök med att öka intresset för vuxna att rida och då framför allt män, säger föreningens nye ordförande. Vi ökade med 20 procent. Själv tycker han att tjusningen ligger i samspelet mellan ryttaren och hästen. Det välväxta djuret är ett kraftpaket, som det är en konst att styra.

Favorithästen heter Weltruf och beskrivs som otroligt snäll, men också som en otrolig motor.

- När han lägger huvudet på sned och ber om en godbit är det svårt att inte ge honom något, säger Hans Ericsson och smeker honom på mulen. Runt omkring i stallet är det folk i rörelse. En vanlig vardag är bestyren många och en av dem som är i farten är ridskolechefen Iwona Majewska. Föreningen har även kontorist och vaktmästare och totalt fyra anställda samt instruktörer på kvällstid.

- Kristianstads Ridklubb är en förening som grundades 1946 och här är full rulle. 25 ponnygrupper tränar varje vecka, liksom sju grupper med vuxna på stor häst. Dessutom har vi fem specialgrupper och tre handikappgrupper. Sammanlagt handlar det om ett 40-tal olika grupper.

Hans Ericsson ser det som styrelsens ansvar att se till att ridskolan har en duktig chef, vilket Iwona Majewska är. Hon är den som ser till att den dagliga verksamheten rullar på. Det är också styrelsens ansvar att förvalta ekonomin, som förra året handlade om en omsättning på 2,7 miljoner kronor.

- Jag har ett valspråk med tre G. Glädje - det ska vara roligt att komma. Gemenskap - den ska kännas i den egna ridgruppen. Generositet - vad gäller tid och kunskaper.

Själv har han tidigare varit både politiskt och fackligt aktiv, bland annat inom SSU i sin ungdom hemma i Östersund. Han har successivt flyttat söderut via Stockholm och till Kristianstad.

- Det var kärleken som förde mig hit, säger han med ett leende.

Växer man upp med tillgång till snöiga vintrar blir det både skidåkning, ishockey och bandy.

- Jag har fuskat med lite av varje, även volleyboll.

Hans intresse för viner ledde ett tag över i att han drev eget företag med vin-import. Han har också jobbat med vinresor och det händer fortfarande att han föreläser. Men ridskolan är en stor anläggning, som utgörs av en bondgård från slutet av 1800-talet med gamla vackra byggnader.

Byggnader som också kräver mycket underhåll.

- Det ligger en liten utmaning i detta. Vi behöver både renovera och investera i lokalerna.

Karin Hallengren