Skådespelaren Lennart Lindberg har vandrat vidare

Familj Artikeln publicerades

"Jag är gammal nu och tiden rids i galopp och då går det fort".

Och det gick verkligen fort. Nu är skådespelaren Lennart Lindberg död. Han avled den 7 september på Ystads lasarett efter bara en kort tids sjukdom.

Lennart skulle ha fyllt 86 år den 24 september. En gammal man kan tyckas. Men skenet bedrog.

Hans charm och inte minst hans lite råa humor fick många på fall. Och det var alltid lika kul att stöta ihop med honom på någon av Ystads gator eller i tobaksaffären vid Maria kyrkan där han brukade spela på hästar.Oförglömligt är också de gånger han iklädd sin keps kom körande i sin röda öppna sportbil och tutade och vinkade för att påkalla min uppmärksamhet.

– Ska'ru köpa min Morgan sa han varje gång. Den är handgjord så den kostar en hacka.

Lennart är född i Kristianstad och det var därför han sökte sig ner till Skåne och Ystad när han blev pensionär. Här har han sedan dess tillbringat alla sina somrar och även många jular här nere.

Han kommer från en känd musikerfamilj i Kristianstad. Och eftersom hans mamma ofta var på resande fot ute i Europa så var Lennart under sin uppväxt mycket hos sin faster i Stockholm.

Efter studenten, på latinlinjen, sökte han och kom in på scenskolan i Göteborg. Och därefter har han jobbat med både film och teater. Bland annat på Helsingborgs, Malmös, Norrköpings och Uppsalas stadsteater.När Lennart, som var en sann Hammarbyare, flyttade till Stockholm bosatte han sig i Skarpnäck, i södra Stockholm. Där bodde han tillsammans med sin dåvarande fru Barbro Larsson och deras tre barn Pelle, Nicklas och Joanna.

Under årens lopp har Lennart varit med i åtskilliga filmer, för att nämna några: "Biffen och Bananen", "Blåjackor", Arne Mattssons "Damen i svart", "Mannekäng i rött" och "Ryttare i blått", som Lennart kallade Ryttare i blött.

Under inspelningen fick han den äran att sköta de medverkande hästarna eftersom han hade ett brinnande hästintresse. Han behärskade också cowboyridning som han hade nytta av när han gjorde Buffalo Bill i "Annie get your gun" med Lill-Babs på Scandinavium i Göteborg på 70-talet.

Men inte nog med det, han har också skrivit indianböcker.Lennart var mycket litterär och en inbiten bokälskare. Därför var han också ansvarig för Teaterförbundets bibliotek.

Så sent som för tre år sedan spelade Lennart in sin sista film "En sista vals", en kortfilm av Teresa Fabik som sedan gjort sig känd för "Hip, Hip Hora".

Hon ringde upp Lennart och bad honom göra den manliga huvudrollen. "Hittar du ingen annan uråldrig skådis" undrade Lennart då. Filmen visades för något år sedan på TV 4.

Lennarts sista vila blir i Stockholm. En minneshögtid hålls i Stallet, Teaterförbundets lokal, den 24 september.

Närmast sörjande är Lennarts barn, Pelle, Nicklas och Joanna, barnens mamma och många nära och kära vänner.

– Det känns overkligt att Lennart, min trogne vän och skådespelarkollega nu är borta, säger Olle Björling. Framtiden kommer att bli mycket gråare och tystare nu. Det kommer att kännas konstigt att gå till de måndagsmöten som vi, du, jag, Susanne och Robin haft som vår stående träffpunkt.

Lollo Bark