Skapa lugn och ro vid middagen

Familj Artikeln publicerades

Drömmen om att äta middag i lugn och ro kan kännas avlägsen när man har småbarn. Knepen för att skapa middagsfrid är att undvika trugande, sänka sin ambitionsnivå och själv se till att sitta still.

Småbarnen tjafsar, tonåringen vägrar äta och ingen tycker att den mat du slitit ihop är god.

Ett fridfullt lugn vid middagsbordet efter en lång dag på jobbet, i förskolan och skolan tycks vara en ouppnåbar dröm för många föräldrar.

Ofta kommerbråk och gnabb i vägen, om man ens lyckas få barnen att sitta kvar vid matbordet.

Men boven i dramat behöver inte vara barnen, det är ofta ditt eget beteende.

–  Om man rannsakar sig själv hoppar man nog upp och ner från bordet en hel del, svarar i telefon och hämtar saker, och när man väl sitter ner tillbringar man större delen av tiden med att tjata på barnen, säger barndietisten Sara Ask, som har både professionell och personlig erfarenhet av matstruliga barn.

–  Mina barn har verkligen inte varit några storätare. De är petiga, precis som jag var när jag var liten. Så vi har haft is i magen och väntat ut dem och nu börjar mitt äldsta barn, som är sju år, vilja smaka nya saker.

Mycket av familjenstid vid bordet går åt till att försöka få i barnen mat, men det behöver man inte enligt Sara Ask.

–  Om man har ett normalviktigt och friskt barn finns det ingen anledning att truga, generellt får de i sig tillräckligt under en dag. Barn i förskoleåldern har kanske bara tre timmar mellan varje mål så det gör inte så mycket om en del av målen inte är så stora.

Däremot är det ju toppen om man kan få dem att testa nya smaker, om man kan göra det på ett positivt sätt.

Att försöka övertyga barnen om att äta grönsaker är inte heller en god idé, det är viktigare att skapa en trivsam rutin kring middagen än att tvinga i dem broccoli.

–  Det bästa man kan göra är att själv vara en god förebild och äta grönsaker, och alltid se till att det finns grönsaker på bordet, för det är så klart viktigt att de på sikt lär sig tycka om dem. Men de kommer inte att få näringsbrist av att hoppa över dem ibland.

Ett annat problemär att barnen vägrar sitta still, men då är det inte bra att gå dem till mötes och till exempel låta dem äta någon annanstans.

–  Att äta framför tv:n kan på sikt leda till övervikt eftersom barnet distraheras och inte är medvetet om att han eller hon äter, berättar Sara Ask.

Men även om man genom positiv uppmuntran och lugn stämning får barnen att sitta still och äta är det inte säkert att middagsstunden kommer att bli en fridfull paus där ni lugnt konverserar vid tända ljus.

Det gäller attha realistiska förväntningar på familjemiddagarna.

–  Ett vanligt problem är att vi föräldrar har för höga ambitioner – vi vill att barnen artigt ska sitta still och äta en hel portion som överensstämmer med tallriksmodellen. Men det är inte rimligt, och att eftersträva det är bara att stressa upp sig, säger Sara Ask.