Tantra – för ditt inres skull

Familj Artikeln publicerades

Har vi tappat kontakten med vårt inre, med vårt jag och vår sexualitet? Ja, det tycker tantraterapeuten Anna Jönsson som vill lära oss att andas och bli bättre på att leva i nuet.

Sensommarens sista riktigt värmande strålar letar sig in på altanen till den gamla längan, utkastad på åkrarna en bit utanför Fjälkinge. Hit hittade storstadstjejen Anna Jönsson för en tid sedan. Jo, det var kärleken som lockade hit henne. Men också en längtan efter något nytt.

– Jag hade inte tänkt träffa någon. Men så blev det och nu känns det jättebra att ha kastat ankar här.

Anna är något så ovanligt som sexsibilitycoach och tantraterapeut. Tantra undrar den ovane, finns det på riktigt?

– Många tänker på sex, man har sett i filmer om tantrasex. Men för mig handlar tantra om att vara närvarande i det som är, att hitta sig själv inuti sig själv. Det är en inre väg av närvaro och medvetenhet som kan leda till större njutning, i livet i stort, med dig själv men också i mötet med andra människor.

Anna är i grundenskötare, har arbetat inom psykvården och med utvecklingsstörda inom omsorgen i 16 år. Samtidigt har hon alltid varit en sökare. Alternativmedicinens olika inriktningar har fått sitt: healing, frigörande andning, zonterapi, hon är nyfiken och har testat det mesta. Och stött på både de med gedigna utbildningar och de som bara gått en kurs över en helg.

– Det fanns ingen garantistämpel inom alternativmedicinen, på samma sätt som inom den konventionella vården.

Efter att ha utbildat sig till studie- och yrkesvägledare möttes hon av arbetslöshet i början av 90-talets kris. Så hon letade sysselsättning inom en genre som intresserade. Startade en egen hemsida, Ajkon, som tipsade om bra terapeuter. Det här var i internets linda, i mitten av 90-talet.

– Det gick bra, jag kunde delvis leva på min hemsida. Det var som en slags konsumentupplysning kring terapeuter, en vägledande guide till alternativmedicinen.

I tio årvar hon ensam om att ha en sådan sida. Sedan fanns plötsligt en dator i varje mans hem och folk började göra egna hemsidor. Efter börskraschen 2008, när hon precis investerat stort i nya system, tappade hon nästan hälften av sina kunder.

– Det tog mig hårt och jag började söka än mer efter något som kunde berika livet.

Via en kompis hamnade hon på en tantrakurs. Och upplevde något fantasiskt, en slags mindfulness hon behövde.

– Tantra är ett förhållningssätt till livet, jag är här och nu. Jag behöver inte prestera, inte tänka på vad som varit eller vad som ska komma.

Så snubblade hon över ett nytt ord: ”sexsibilitycoach”. Hon beskriver det som sex med känsla, om att hjälpa människor att vara mer närvarande i kroppen i nära relationer, i ett sexuellt möte eller i en relation. Hon utbildade sig till sexsibilitycoach och nådde allt längre i det tillstånd hon ville uppnå och började så undervisa andra.

Mer kropp, mindre huvud. Mer nu, mindre snart. Att ha det förhållningssättet i en relation är något man behöver öva på. Anna har utvecklat en egen helkroppsberöring med tantrafokus, en slags tantrisk massage, för att lära sina klienter om de tantranycklar som behövs för att man ska kunna låsas upp.

– Det är lätt att tro att det bara handlar om erotisk massage eftersom det handlar om ett uppnå större njutning. Men om man tror att det bara är det, då har man missat det viktigaste. Det finns de som bokar mig och tror att de ska få något annat än vad de får. Då har de misstolkat hela grejen.

Hon är tydlig medatt hon är påklädd under hela behandlingen, upplevelsen ska du uppleva i din egen kropp, helst utan att tänka för mycket.

Hon menar att beröringen bidrar till att man ska förstå inte bara i knoppen, utan också få erfarenheten i kroppen. Det handlar om andning, om att inte tänka ”och sen då”.

– Många har tappat kontakten med sin sexualitet och då kan jag, med hjälp av olika tekniker jag lär ut, få igång flödet igen.

Anna har tidigare haft behandlingsrum i hemmet, men nu hyr hon hellre lokal. Hon har klienter på flera håll i landet och reser en del. Hon är med på mässor och festivaler. Hon är inte rädd för att prata om sex, inte heller det som sticker utanför vanlig vaniljsex, som hon säger.

– Det finns ett stort behov hos de flesta att prata om de här sakerna. Egentligen handlar det om att söka inom sig själv, det är där kickarna och den största njutningen finns.

Men det är utmanande för många. Läskigt att möta sig själv. Det mötet tycker Anna om, att se sig själv på riktigt varje dag. Att vara sann mot sig själv. Som att flytta till landet, vilket hon drömt om ett tag.

– Här är ju fantastiskt. Det kändes långt iväg först, men här är egentligen nära till allting.

Nu har hon också vidareutvecklat sin behandling. Förutom sin egen metod har hon i år kompletterat och utbildat sig till tantraterapeut och jobbar nu också med en behandling hon kort och gott kallar för tantrabehandling. Där ingår sexsibilitycoaching, tantrisk ceremoni och helkroppsberöring/tantramassage.

– Jag är helt klart en sökare, mest för att jag är så nyfiken. Hade jag inte sökt hade jag inte hittat detta. Så jag är tacksam för den nyfikenheten.

Anna Jönsson är tantraterapeut och sexsibilitycoach. Här, på landet utanför Fjälkinge, har Anna Jönsson hittat en lugn fristad.