Trivs i detektivernas Åhus

Familj Artikeln publicerades

"Glassbilen som försvann" är Suzanne Mortensens första bok om en detektivbyrå i Åhus. Den var så rolig att skriva att det dröjde länge innan hon vågade skicka manuset till ett förlag. Hon ville så gärna leva vidare i sitt eget Åhus.

När Suzanne Mortensen och hennes man, Anders, väntar en tidig morgon på en utflyktsbuss på Torget i Åhus börjar de småprata med paret intill. Väder? Vad gör ni? Var bor ni? Sådant. Så pekar damen mot ett äldre hus på Torget, och säger att det är deras hem.

– Jag blev alldeles kall, säger Suzanne Mortensen. Stackars människa! Hon har ingen aning om vad som försiggår i hennes hem. Att en äldre brittisk dam och hennes hund just har flyttat in och öppnat detektivbyrå.Det regnar ute,och om vi skulle följa vägen ned till havet skulle vi vara där efter sju minuters promenad. "I rask takt", informerar Suzanne Mortensen. Men det gör vi inte. Vi sitter i stället mellan entrévåningen och den inredda vindens skrivarplats och pratar om de tre första böckerna i Suzanne Mortensens serie om Dickens detektivbyrå.

I dessa böcker finns en tecknad karta över Åhus gator och hus. Ovanför ett av Torgets hus syns ett förstoringsglas. Där hittar vi Dickens detektivbyrå. Eller, för den delen, ett verkligt hem för ett par som en morgon åkte på samma bussutflykt som paret Mortensen. Då var första delen skriven, men inga böcker utgivna. När de väl var det knackade Suzanne Mortensen på och berättade. Fick hon låta detektivbyrån hålla till i det vackra huset? Suzanne Mortensen hade tur. Svaret blev ja.

– När jag bestämde mig för att försöka skriva en längre historia var miljön det jag först valde. Jag bestämde mig för att utgå från Åhus, en lagom liten ort som jag tycker om och känner väl till. Här har jag använt både hus och en del personer som verkligen finns, men det är en främling som sätter igång allt.Suzanne Mortensenär bibliotekarie i Malmö med inriktning på skönlitteratur. Hon har skrivit om både litteratur och biblioteksjobbet, men var sugen på att ta skrivandet till en ny fas. Valet av miljö och hjältinna styrde genren. Det blev spänningslitteratur för unga. Själv läste hon, bland mycket annat, Enid Blytons 5-böcker som ung, men säger sig inte vara särskilt uppdaterad på dagens utgivning. Fast hon vet att den är populär.

– Det är inget nytt. Hyllorna med spänningsböcker för barn är alltid utplockade på biblioteken. Gåtan som finns i böckerna tror jag lockar.

För Suzanne Mortensen handlar det inte om att försöka rida på en populär trend. Hon menar att det endast handlar om att vara ärlig mot sig själv. Och det fantasi-Åhus hon skapat är en värld hon både trivs i och vill fortsätta utforska. De gamla husen, havet, personerna och äventyren, ja, hela stämningen gör att hon mår bra. Det har också gjort att hennes många promenader i Åhus har fått nytt innehåll. Hon är alltid öppen för nya intryck och idéer som kan användas i det andra Åhus. I hennes och detektivernas Åhus.Men hur var detmed den där främlingen som en sommardag brakar in i centrala Åhus. Suzanne Mortensen berättar.

– Främlingen som klev av tåget är en klassiker. Här kommer främlingen till en by i sin bil och sätter i gång saker. Jag ville ha en annorlunda hjältinna, så det fick bli en äldre dam med ett alldagligt utseende men med fantastiska krafter. Då både jag och min man har varit mycket i Storbritannien kändes det naturligt att hon fick vara brittisk, en stor tédrickare och nära väninna med drottningen. Hennes namn är Clara Dickens, barnbarns barnbarn till den berömde författaren. Och precis som honom vill hon göra gott.

Med sig har Clara Dickens sin hund Safir, lika viktig som sällskap som medarbetare i Dickens framgångsrika och världsberömda detektivbyrå. Huset på Torget 21 i Åhus har hon fått som present av en nöjd kund. Därför har hon lämnat London för den lilla sommarorten, även om det innebär att hon närmast dagligen får ringa Scotland Yard för att hjälpa dem lösa besvärliga fall.

Två huvudpersoner till måste nämnas, de tioåriga Åhustvillingarna Svana och Svante, som snabbt blir Clara Dickens entusiastiska kollegor. Ja, detektiven är såpass förtjusta i deras talanger att hon nämner dem som hennes framtida arvtagare.Tre böcker är utgivna, en till är skriven och den femte på gång. Fler historier finns kvar att berätta.

– Den första boken tog flera år att skriva. Jag skrev om och om, men när jag väl var klar skickade jag inte iväg manuset. Jag vågade inte. Jag älskade att umgås med de här personerna, tänk om det nu inte blev en bok, då kunde allting vara slut.

Det blev inte så. B. Wahlströms förlag tackade ja, men ställde ett krav. Att hon skrev fler böcker och gjorde Dickens detektivbyrå till en serie. Mortensen var inte svårövertalad.

– Det är viktigt att böckerna är en blandning av spänning och humor. De skall också vara välskrivna och ge en familjekänsla. Sedan skall äventyren inte vara våldsamma, det kommer aldrig att förekomma några mord. Och godheten måste alltid segra.Fakta/

Namn: Suzanne Mortensen

Född: 1956, Kristianstad

Bor: Lund & Åhus

Familj: Gift med Anders, litteraturforskare på Lunds universitet

Yrke: Författare och bibliotekarie på Malmö Stadsbibliotek

Pris: Fick förra året Svenska Akademiens bibliotekariepris (utdelat av Peter Englund på Bokmässan)

Om namnen Svana & Svante: "Det finns två personer i Sverige som heter Svana. En av dem är barndomsvän till mig, och när jag var liten tyckte jag alltid hon hade ett så fint namn. Så jag frågade om jag fick använda det. Svante tyckte jag passade, de är ju tvillingar."

Om Svana & Svantes föräldrar: "Pappan har lånat lite drag av min egen pappa, som var opraktisk och inte speciellt bra på att laga mat. Men när han väl gjorde det var det stor show. Mamman är bibliotekarie, jättetrevlig och en storläsare. Men främst ville jag ge en annan, mer modern bild av en bibliotekarie än den nidbild man fortfarande ofta möter."

Aktuell: Med tredje delen i serien om Dickens detektivbyrå. Böckerna heter: "Glassbilen som försvann" och "Stoppa ficktjuvarna!" (båda utkom i september 2009), samt "Silverskatten", utgiven i dagarna. Serien kommer även att ges ut i Danmark.

Om nya boken: "Strax innan utställningen på Åhus museum med en värdefull silverskatt från Åhus skall visas är den borta. Museichefen kontaktar Dickens detektivbyrå. Boken har också gett mig möjlighet att skriva om Åhus historia."