Annons

Tvillingarna fyller år på nyårsafton: ”Många gånger behövs inte ord”

Tvåäggstvillingarna Maja och Emmi Malmquist säger att de är väldigt olika – samtidigt som de har en nära relation. På nyårsafton fyller de 18 år.
– När man var liten trodde man att alla firade för att det var ens födelsedag, säger Maja.
Kristianstad • Publicerad 30 december 2018 • Uppdaterad 1 januari 2019
Maja och Emmi Malmquist går tredje året på gymnasiet.
Maja och Emmi Malmquist går tredje året på gymnasiet.Foto: Lasse Ottosson

Det är årets sista dag. Och tvillingarna Maja och Emmi Malmquists födelsedag. I år blir de 18 och kalaset får äga rum några dagar innan själva födelsedagen. Det är lite av en nackdel med att fylla år på nyårsafton – att folk är bortresta eller inte har tid att fira födelsedag.

– Men när man var liten trodde man att alla firade för att det var ens födelsedag, säger Maja och skrattar.

Annons

Medan vännerna har hunnit fylla 18 år har Maja och Emmi filat på sina planer för vad de ska göra efter födelsedagen.

– Jag ska ta körkort, säger Maja utan att tveka.

– Jag med, och flytta hemifrån, säger Emmi.

Idag bor de i Everöd med sina föräldrar och de sista av de sex syskonen som bor kvar hemma. Där vill inte Emmi bo kvar – men Maja, däremot, är lite mer hemmakär. Efter skolan ska de jobba, kanske plugga vidare om något år eller två. Studenten tar de till sommaren, men innan dess stundar 18-årsdagen.

– Det känns som att hela världen har fyllt år redan. Det är lite drygt att vänta. Och man får göra allting sist, säger Emmi.

– Men om det är någonting man undrar kan man fråga sina kompisar som redan har gjort allt, fortsätter hon.

Det är fredag och lunchrast när Kristianstadsbladet kommer till tvillingarnas gymnasieskola. Emmi läser estetisk musik, och Maja estetisk teater. De teoretiska ämnena läser de tillsammans.

”När man var liten var man alltid tillsammans. Men när man blev äldre ville man testa att vara själv och få ta egna beslut.”

Att tvillingarna hamnade i samma klass var bara en slump – från början hade de inte ens sökt till samma skola.

– Vi ville ha egna kompisar, säger Emmi.

– När man var liten var man alltid tillsammans. Men när man blev äldre ville man testa att vara själv och få ta egna beslut, säger Maja.

Annons

– När vi började i samma klass på gymnasiet trodde lärarna först att vi kanske var kusiner eller något, säger Maja.

Men ganska snabbt blev det uppenbart för klasskompisar och lärare att de är tvillingar. Och numera ser de mest fördelar med att gå i samma klass, som att man har samma läxor och kan hjälpa varandra.

– Vi är väldigt olika, säger Maja.
– Vi är väldigt olika, säger Maja.Foto: Lasse Ottosson

Att få tvåäggstvillingar är någonting som ofta går i släkten. Bara i Emmis och Majas släkt har det blivit minst fyra tvillingpar under de senaste tre generationerna. Ärftligheten har att göra med kvinnans benägenhet att släppa två ägg under samma ägglossning – en egenskap som kan gå i arv.

Att antalet tvillingpar blir fler i världen har också att göra med att kvinnor blir allt äldre när de får barn. Sannolikheten att två ägg släpps under samma ägglossning ökar med åldern.

”Alla tvillingpar i släkten är ganska lika. De står nära varandra, eftersom man är uppväxt mycket närmre varandra än vad andra syskon är.”

Maja och Emmi är tvåäggstvillingar och säger att de är väldigt olika varandra, samtidigt som de har en nära relation.

– När vi var små försökte de klä oss i likadana klänningar, men Maja ville inte ha klänning på sig, säger Emmi.

Olikheterna blev fler med åldern – Maja började köra folkrace och Emmi började intressera sig för musik. Men de har gemensamma intressen också, som träning, och Emmi har också ett intresse för bilar – bara ett lite mindre sådant.

– Alla tvillingpar i släkten är ganska lika. De står nära varandra, eftersom man är uppväxt mycket närmre varandra än vad andra syskon är, säger Maja.

Förmågan att kommunicera ordlöst tror de är en kombination av någon slags tvilling-förmåga och en extremt tajt relation.

– Man lär sig så väl hur den andra fungerar. Jag vet hur Emmi funkar och hon vet hur jag funkar, säger Maja.

Annons

Många gånger behöver de inte använda särskilt många ord för att kommunicera med den andra, utan det räcker med en tanke eller en blick.

– Det finns de som har varit avundsjuka på att vi är tvillingar. Vänner som inte har syskon har varit avundsjuka på att man alltid har någon där, säger Maja.

Sandra Björklund QvarfordtSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons