Vem tänder stjärnorna?

Familj Artikeln publicerades

Nutidsmänniskan måste välja brödsort i affären, elleverantör hemma och pensionsspar inför ålderdomen. Men de stora, existentiella frågorna undviker hon.

Det menar författaren Per Ewert, som nu vill se en ändring på det. Han debuterar på måndag på allmänna bokmarknaden med titeln "Vem tänder stjärnorna?" där han tar med läsaren på en resa genom människans sex mest centrala frågor. Han vill få oss att fundera på 1) Vem eller vad ligger bakom allting? 2) Vilka är vi? 3) Varför finns det så mycket ondska och lidande i världen? 4) Vad händer efter döden? 5) Hur kan vi nå fullkomlig lycka? 6) Vad är livets mening?Det är med andraord ingen enkel match han vill få läsaren att ge sig in i.

– Jag har på allvar gått på djupet med de stora frågorna, säger han. I boken har jag vid varje fråga försökt att utifrån största möjliga objektivitet och respekt redovisa och värdera de tillgängliga svaren.

Men bokens slutsats är allt annat än neutral. Författaren tar tydlig ställning för att det finns en Gud!

– Alla argument pekar mot att Gudstron är riktig. Gud existerar. Men jag vill utmana alla läsare som inte delar den slutsatsen att lägga fram sina egna argument för sin respektive världsbild. En målsättning med boken är nämligen att stärka och fördjupa det offentliga samtalet kring de stora frågorna.Bokens titel,"Vem tänder stjärnorna?", är en sångtitel från Eva Dahlgren. Tidigare i år lät hon meddela att hon efter 17 år äntligen nått ett svar på sin egen, stora existensiella fråga. Det finns ingen alls som tänder stjärnorna, blev hennes slutsats och Eva Dahlgren är numera bekännande ateist.

– Det finns bara två svar på frågan; vem tänder stjärnorna? slår Per Ewert fast.

– Antingen är det ingen eller är det Gud.

Det är de tre stora världsbilderna, ateism, panteism och teism, som författaren jämför i boken. Han vill försöka hjälpa både de som räknar sig som gudstroende och de som inte gör det att ta ställning.

– Människan har alltid levt nära religionen. Men just nu lever vi i den västerländska kultur som vi gör. Med konsumtionismen och stressen håller vi oss borta från de stora religionerna.Per Ewert är uppväxti Tollarp, gick i skolan där och fortsatte till gymnasiet på Söderportgymnasiet i Kristianstad. Han pluggade vidare i Linköping och är gymnasielärare i historia, religion och filosofi.

Han jobbar som lärare tre dagar i veckan och hinner med att vara frilansskribent för olika tidningar. Han har tidigare även skrivit läromedel i olika ämnen och är också Fellow vid den kristna tankesmedjan Claphaminstiutet.

Hemma i Tollarp blev han under ungdomsåren medlem i Pingstkyrkan och döptes 1987 av dåvarande pastorn i församlingen, den numera riksbekante Åke Green.

– Jag är ju uppväxt inom kyrkan och har min inställning klar. Det är inget jag sticker under stol med. Men jag vill att folk själva ska ta ställning, antingen att Gud finns eller att han inte finns. Helst vill jag att folk ska komma fram till att han finns, upptäcka och våga tro det. För det är som att komma hem. Hela bokens budskap handlar om just det: att komma hem.

Karin HallengrenFotnot:Man kan läsa utdrag ur boken och diskutera dess slutsatser på www.vemtanderstjarnorna.se

Namn: Per Ewert

Ålder: 35

Född: I Kristianstad

Bor: I Forserum

Familj: Hustrun Therése och barnen Olle, sju, Helmer, sex, och Malte, tre

Yrke: Gymnasielärare, frilansskribent och författare

Aktuell: Nya boken "Vem tänder stjärnorna?"
Kristianstad