Feature

... andas in, andas ut ...

Feature Artikeln publicerades
Foto: Kamil Zihnioglu

Du kan göra det i parken, på lunchen eller bara väldigt, väldigt hett. Utmana både kropp och knopp med yoga i sommar. Du behöver inte ta dig till Indien – i Åhus och Kristianstadstrakten finns det en uppsjö av ställen att välja på.

Hett vid havet

 

Sommarens vackraste ställe för yoga måste väl ändå vara vid havet?!

Ett stenkast (och verkligen inget långt sådant) från havet ligger ambitiösa hot yoga studion Seaside Inspiration & Hot Yoga. Studion som snart fyller fyra år har klasser med olika varianter av hot yoga och även pass i vanlig temperatur.

Här yogar du med lokala instruktörer och gästlärare från hela världen som undervisar i olika yogaformer. Närheten till havet gör att du lätt kan du avsluta ditt pass med ett dopp i det (oftast) svala havet. Bakom Seaside Inspiration & Hot Yoga står Ulrika Nilsen Biel som startade studion utifrån att hon själv ville gå på bra yoga.

– Att starta detta var en dröm som jag hade möjlighet att göra. När jag sedan genomför saker så ska det bli så bra och proffsigt som möjligt. Jag satte ribban högt redan från början även om det inte var meningen att det skulle bli så många klasser.

– Att ta hit gästlärare är självklart för mig. Jag är själv utbildad runt om i världen och nu bjuder jag in delar av världen till Åhus. Med gästinstruktörer blir det en ny energi, variation och kontrast i klasserna.

http://seasideinspiration.se/

Yoga en trappa upp

Foto: @ Magnus Arnesson

En trappa upp från restaurangen och butiken Åhus Finest ligger Ann Svärdfeldts nyöppnade yogastudio. I 17 år har Ann jobbat med yoga både med att driva egen verksamhet och att hjälpa andra att starta. På sitt ”yoga-cv” har hon allt från att ha släppt den första svenska yogaboken för barn till att ha introducerat konceptet ”yoga för stela män”.

Åhus Finest Yoga har öppet hela sommaren med klasser morgon, lunch och kväll. I ashtanga mysore practice finns det inga krav på perfektion och prestation och Ann berättar om hur yogan från början var hennes egen rehabilitering efter en trafikolycka.

– Jag fyller 50 i sommar men känner mig starkare och yngre än när jag var 30. Att vara auktoriserad ashtangainstruktör är att jobba med yogans kärna. I mysoreträningen får alla sitt individuella ” yogaprogram” även om man utövar klasserna tillsammans. Jag går runt och hjälper till hela tiden vilket är ett sätt att undervisa som få gör nu för tiden.

Att nyöppnade Åhus Finest Yoga ligger på övervåningen till restaurangen är för Ann bara en stor fördel.

– Man skall ha det skönt i livet. Nu kan man gå ner och fika och ha samvaro efter och innan pass. Vi jobbar nära ihop för att kunna ge en helhet.

http://www.ahusfinestyoga.se

Gratis yoga

Foto: Janerik Henriksson/TT

I sommar är det gratis yoga med Sara Öhnell Mantel vid ett gäng tillfällen i Nya Åhusparken. Passen börjar 18.45 och det är samling på dansbanan en tio minuter innan.

Oavsett nivå är du välkommen och passen är 60-75 minuter. Datumen som gäller är 11 juni, 18 juni, 25 juni, 16 juli, 23 juli, 30 juli och 6 augusti.

För att maxa din yogaupplevelse i en klassisk Åhusmiljö där alla från Magnus Uggla till Abba och Ray Charles stått på scen så skall du ta med dig en egen yogamatta, filt till avslappningen och vatten.

Vill du veta mer så kolla evenemanget Yoga in the Park – Gratis Yoga på Facebook.

Yoga med vänner

På Östra Storgatan i centrala Kristianstad yogar du för Anna Henning och Tin Josefsdotter på Yoga & Vänner. På sommarschemat finns det många olika pass att boka med både lunchyoga, meditation, kundalini, ashtanga och prana vinyasa flow.

Här kan du också hitta yogatrekking, yogahiking och gong.

Anna Henning började med ashtanga vinyasa-yoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi. I ett tidigt stadium började hon fundera på att bli yogalärare och nu har hon undervisat kontinuerligt sedan 2009.

– Man måste inte vara vig eller ung för att börja med yoga! Även du som känner dig stel eller otränad kan ha stor nytta av att sträcka ut kroppen. Yogan kommer att anpassas för att passa alla personer. Vi har alla olika förutsättningar och man börjar där man är. Det är bara det som händer för just dig på din matta som är intressant. För mig personligen är yogan ett verktyg där jag kan lära känna mig själv både bra och dåliga dagar. På mattan är allt prestigelöst och man är ett i rörelsen (eller i strävan). För mig är yoga även något annat det är ett förhållningssätt även utanför den fysiska kroppen. En resa i det egna rummet som bara har börjat.

http://yogavanner.se

Frisk yoga

Friskis och Svettis i Kristianstad har flera yogapass i veckan och under juni-augusti säljs ett sommarkort där all träning ingår för 750 kr.

I Åhus, Degeberga och i Tivoliparken, Kristianstad kan du också gå på gratis uteträning. Är det yogan du vill åt så gäller det att vara morgonpigg, för den kör igång fredagsmorgnar med start den 28 juni klockan 07.00.

Andra pass du kan göra gratis under sommaren är jympa mix, dans afro, crkelfys, jympa, familjefys och flex.

Mer koll får du på Friskis & Svettis Kristianstads Facebook-sida.

Yoga för alla

Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Susanne Lovensjö bakom Hälsosann Friskvård leder sommarkurser i Åhus och Oppmanna där du kan välja både meditation, yoga och spabad.

Här krävs inga förkunskaper utan träningen individanpassas. På Hälsosann yogas det året runt och i december ordnar Susanne hälsa och-yogaresa till Kerala i Indien.

Mer yoga

Fler ställen att sommaryoga på hittar du på bland annat på Våga Hälsa (www.vaga-halsa.se), Friskvårdshuset i Kristianstad och TAISO – Sport & Training Center i Åhus och Wellness Studio Åhus.

Hot Yoga på Åhus Seaside,
Foto: Tommy Svensson
Hot Yoga på Åhus Seaside,
Hot Yoga på Åhus Seaside,
Foto: Tommy Svensson
Hot Yoga på Åhus Seaside,

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.