Feature

Äppelfrossa i bullar, paj och knyten

Feature Artikeln publicerades
Äppelpaj.
Foto: Victor Lindstammer
Äppelpaj.
Äppelpaj.
Foto: Victor Lindstammer
Äppelpaj.
Äppelpaj.
Foto: Victor Lindstammer
Äppelpaj.

Det är så härligt med alla äppelsorter som mognar efter hand. Vi har avverkat de tidigaste sorterna som Katja och Alice och nu kommer sorterna som håller lite längre. Så frossa i äpplen, gör en enkel äppelpaj eller lägg lite tid på att baka sockerbullar, de ät väl värda besväret.

Äppelpaj

Med havregryn och hasselnötter i smuldegen blir det en extra god paj. Täck pajen på slutet om den börjar bli mörk.

4 portioner

Smuldeg:

150 g smör

1 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1/2 dl hasselnötter

Fyllning:

4 äpplen

1/2 dl strösocker

1 msk kanel

Ugn: 200°

1. Skala, kärna ur och dela äpplena i klyftor. Blanda med socker och kanel och lägg i en pajform.

2. Blanda samman smör, socker, mjöl och havregryn till en smulig deg med fingertopparna. Hacka nötterna grovt och blanda med smuldegen.

3. Fördela smuldegen jämnt över äpplena. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills pajen fått fin färg och äpplena är mjuka.

Äppelpaj
Foto: Victor Lindstammer
Äppelpaj

Rårörd vaniljsås

Snabbgjord och fantastiskt god. Som egen vaniljvisp.

6 portioner

3 äggulor

1/2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde

Vispa äggulor, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa grädden och vänd ner i äggvispet och blanda om till en slät sås.

Äppelknyten

Snabbfixat, men visst ser det ambitiöst ut.
Foto: Victor Lindstammer
Snabbfixat, men visst ser det ambitiöst ut.

Med en rulle smördeg i kylen fixar man snabbt fika.

6 stycken

1 rulle kyld smördeg, 250 g

2 äpplen

75 g valnötter

1/2 dl strösocker

2 msk ljus sirap

2 tsk malen kanel

1 msk maizena majsstärkelse

Snabba äppelknyten med färdig smördeg.
Foto: Victor Lindstammer
Snabba äppelknyten med färdig smördeg.
Foto: Victor Lindstammer

Pensling:

Ägg, pärlsocker

Ugn: 225°

1. Rulla ut smördegen och dela den i sex lika stora rutor.

2. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Hacka valnötterna grovt.

3. Blanda äppeltärningar med valnötter, socker, sirap, kanel och majsstärkelse.

4. Lägg en klick fyllning på varje smördegsruta. Pensla kanterna med ägg och vik ihop.

5. Pensla knytena med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Servera gärna med vaniljsås.

Sockerbullar med äpple

Sockerbullar med äppelfyllning.
Foto: Victor Lindstammer
Sockerbullar med äppelfyllning.
Foto: Victor Lindstammer

Frys in dem nybakade och värm dem lätt vid servering så känns de nybakade igen.

36 stycken

50 g jäst

5 dl mjölk

1 tsk salt

1 dl strösocker

150 g smör, rumsvarmt

ca 13 dl vetemjöl

Fyllning:

150 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

2 msk kanel

2 äpplen

Pensling:

Ägg

Garnering:

50 g smör

1/2 dl strösocker

Ugn: 225°

Gör så här:

1. Smula jästen i degskålen. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, socker, smöret i bitar och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin.

2. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.

3. Rör samman smör, socker och kanel. Skala, kärna ur och tärna äpplena.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje till en platta. Skär i rutor och lägg på en klick fyllning och äppelbitar.

5. Nyp ihop och lägg med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 8 minuter. Vid servering penslas bullarna med smält smör och doppas i socker.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.