Feature

Heta mattrenden nu i Kristianstad

Feature Artikeln publicerades

Vännerna Daniel Lundin och Iris Sigurdardottir bestämde sig för att ta med det internationella konceptet med bio och restaurang till Kristianstad. Det blev Roxy bio bistro bar.

Daniel Lundin och Iris Sigurdardottir.
Foto: Lasse Ottosson
Daniel Lundin och Iris Sigurdardottir.

Hur fick ni idén till Roxy?

Daniel: – Jag har jobbat som biomaskinist sedan jag var 14 år, först i Olofström, sedan på Saga och Kosmorama i Kristianstad, i Hässleholm, Eslöv och Malmö. Men jag har alltid haft ett sug efter att ha något eget.

Varför bio med restaurang?

Daniel: – Konceptet med restaurang och bio är inte ovanligt utomlands, till exempel i England och USA. Jag hade inte öppnat bio annars. Det här blir en annan typ av konkurrens, en annan upplevelse. Men jag hade inte gjort det utan Iris.

Iris: – Jag hade inte öppnat en restaurang utan biograf. Det är ett spännande koncept.

Någon sa att bio är ett socialt medium och här blir det verkligen så. Man kan stanna och prata om filmen efteråt.

Vad betyder bio för er?

Daniel: – En plats att komma bort någonstans. Det jag tycker om är att se något annat och få tankar och idéer.

Iris: – Jag tycker om känslan när man kommer in med röda mattan och doften av popcorn. Biokulturen är jättestor på Island. Där är så kallt och mörkt på vintern. Då måste man hitta på något.

Hur kom det sig att du blev biomaskinist, Daniel?

Daniel: – Jag såg ”Änglagård” på Folkets hus i Olofström och frågade om jag fick se hur maskinisten jobbade. Sedan började jag jobba extra. Jag är mer intresserad av själva tekniken än filmen egentligen. Men nu finns inget analogt kvar. Det är lite tråkigt, inget hantverk.

Gör den digitala tekniken att det är lättare att starta bio i dag?

Daniel: – En analog maskin är mycket billigare, men med det digitala kan alla biografer få filmerna samtidigt. Nu har man möjlighet att visa färsk film. Tekniken tar inte så stor plats, så det är mycket enklare.

Vilka filmer visar ni på Roxy?

Daniel: – Så intressanta filmer som möjligt, inte bara ”The Avengers” utan andra. Vi vill gärna köra lite smalare filmer. Jag är öppen för förslag. Det blir lite vad vi gör det till.

Vilka vänder ni er till?

Daniel: – En vuxen publik. Tre föreställningar per dag, kanske fyra på helgen. I början från onsdag till söndag, men tanken är att ha öppet alla dagar så småningom.

Vad kan Roxy tillföra?

Daniel: – Ett skönt ställe att vara på för en vuxen publik. Roxy ska snarare vara ett komplement än en konkurrent till vanliga biografer. En annan upplevelse. Jag tror att biobesöken kan öka totalt i stan.

Hur möter ni konkurrensen från hemmabio?

Daniel: – Biobesöken har inte påverkats så mycket av internet. Någon sa att bio är ett socialt medium och här blir det verkligen så. Man kan stanna och prata om filmen efteråt.

Iris: – Då slipper man gå till två ställen, först bio och sedan restaurang. Många vill ha en myskväll eller dejtkväll, här får man allt i ett.

Vad för mat serverar ni?

Iris: – Så lokal som möjligt och i säsong, både smårätter och varmrätter, en kötträtt, en fiskrätt och en vegetarisk, till exempel fisk med grillad morotspuré. Något som folk inte gör hemma. Det finns så mycket gott som folk kanske inte har testat.

– Vi ska också testa att ha paus. Det har man alltid på Island, så att folk hinner gå på toaletten och köpa något att äta.

Fakta

Daniel Lundin och Iris Sigurdardottir

Ålder: 37 år.

Född och uppväxt: Vånga.

Bor: Kristianstad.

Bakgrund: Har jobbat som biomaskinist sedan 1994. Har också jobbat på reklambyrå i sex år.

Familj: Sambo.

Favoritfilm: Allt från ”Billy Elliot” till gamla ”Starwars”.

Intressen: Film, vara ute och göra något fysiskt och konditionsträna.

Iris Sigurdardottir

Ålder: 29 år.

Född: Reykjavik. Uppväxt i Danmark, Norge och Sverige.

Bor: Kristianstad.

Bakgrund: Har jobbat som kock i Belgien, på Island och kryssningsfartyg, bland annat i Asien.

Familj: Singel.

Favoritfilm: ”Lejonkungen”.

Intressen: Resor, kampsport och crossfit.

Visa mer...