Annons

Din guide till julstämningen: 12 december

Publicerad 12 december 2018

Lucia närmar sig. Vi tar igen oss och laddar med myskväll. Till fikat äter vi spröda kex med kardemummasmak som vi bakar själv. Och en egenhändigt kokt marmelad med äpplen och vanilj.

Grahamskex med kardemumma och äpple- och vaniljmarmelad

ca 50 kex

Annons

Till kexen:

2 msk mald kardemumma

3 ½ dl grahamsmjöl

1 ½ dl kärnvetemjöl

½ tsk salt

100 g smör

1 ¾ dl mjölk

Äpple- och vaniljmarmelad:

½ citron

3 dl syltsocker

Annons

1 dl calvados (franskt äpplebrännvin) eller 1 dl äpplemust

½ dl vatten

1 vaniljstång

5 svenska vinteräpplen

Gör så här:

Grahamskex:

1. Sätt ugnen på 175 °C. Blanda grahamsmjöl, vetemjöl, kardemumma och salt i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken i det smälta smöret och häll smörblandningen i mjölblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg med en gaffel.

2. Kavla ut tunt på ett mjölat bakbord och stansa eller skär ut kex. Nagga med gaffel.

3. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda i cirka 12 minuter, tills kexen fått lite färg.

Annons

Äpple- och vaniljmarmelad:

5. Ta saften av en halv citron och häll i en kastrull. Tillsätt syltsocker, calvados/äpplemust och vatten.

6. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg i kastrullen.

7. Skala äpplena och skär i små kuber, lägg i kastrullen.

8. Koka marmeladen under omrörning i cirka 25 minuter, tills äpplebitarna blivit mjuka. Vispa sönder äpplebitarna något för hand. Häll i en burk.

Recept: Kungsörnen

Maria NilsonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons