Din guide till julstämningen: 12 december
Lucia närmar sig. Vi tar igen oss och laddar med myskväll. Till fikat äter vi spröda kex med kardemummasmak som vi bakar själv. Och en egenhändigt kokt marmelad med äpplen och vanilj.
Grahamskex med kardemumma och äpple- och vaniljmarmelad
ca 50 kex
Till kexen:
2 msk mald kardemumma
3 ½ dl grahamsmjöl
1 ½ dl kärnvetemjöl
½ tsk salt
100 g smör
1 ¾ dl mjölk
Äpple- och vaniljmarmelad:
½ citron
3 dl syltsocker
1 dl calvados (franskt äpplebrännvin) eller 1 dl äpplemust
½ dl vatten
1 vaniljstång
5 svenska vinteräpplen
Gör så här:
Grahamskex:
1. Sätt ugnen på 175 °C. Blanda grahamsmjöl, vetemjöl, kardemumma och salt i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken i det smälta smöret och häll smörblandningen i mjölblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg med en gaffel.
2. Kavla ut tunt på ett mjölat bakbord och stansa eller skär ut kex. Nagga med gaffel.
3. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda i cirka 12 minuter, tills kexen fått lite färg.
Äpple- och vaniljmarmelad:
5. Ta saften av en halv citron och häll i en kastrull. Tillsätt syltsocker, calvados/äpplemust och vatten.
6. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg i kastrullen.
7. Skala äpplena och skär i små kuber, lägg i kastrullen.
8. Koka marmeladen under omrörning i cirka 25 minuter, tills äpplebitarna blivit mjuka. Vispa sönder äpplebitarna något för hand. Häll i en burk.
Recept: Kungsörnen