Annons
Feature

Från fågelliv till borgruin i Vattenriket

Natur ända in i näsborrarna får man på cykel genom Kristianstads vattenrike. Och fågelkvitter, bad, borgruin och vattenfall – frågan är bara hur man ska kunna låta bli att stanna överallt.
Fram till 1968 kunde man åka rälsbuss mellan Broby och Glimminge. Nu får man trampa själv på dressin.
Om man är osäker på om man har en cykel som klarar längre rundor kan det vara läge att hyra en.
Publicerad 1 juli 2019 • Uppdaterad 3 juli 2019
Stranden vid Gropahålet.
Stranden vid Gropahålet.Foto: Tommy Svensson

Stora Vattenriketrundan består av tolv besöksplatser från Hammarsjön till havet. 65 kilometers cykling totalt, men kanske är det klokt att dela upp resan i mindre etapper för det finns mycket att se längs vägen.

Varje plats förtjänar ett eget besök. Vattenriketrundan är väldigt varierad, naturen skiftar från sandmark och sanddyner vid Gropahålet i Yngsjö till djup grönska vid Forsakar. Fågellivet är stort på flera ställen. Håslövs ängar är till exempel en av Sveriges största inlandsstrandängar med fin utsikt över fågellivet, men även vid Äspets laguner kan man se en rad fåglar som skärfläcka och småtärna.

Annons

Andra platser visar hur människor levde förr, som Degeberga backar och borgruinen Aosehus i Åhus hamn. Alla besöksplatser hittar du på www.vattenriket.kristianstad.se under rubriken Upplev Vattenriket och cykla.

Genom Göingeskogen på dressin

Dressinturen går både genom fält och skog mellan Broby och Glimminge.
Dressinturen går både genom fält och skog mellan Broby och Glimminge.Foto: Johanna Wallin

Sex kilometer enkel väg är turen som går från Broby industrier förbi Uddarpsgården och Uddarps skjutbana genom åkrar och mörk granskog till Glimminge som en gång var ett litet charmigt stationssamhälle med både post, affär, koloni och pensionat. Numera kan man övernatta i gamla tågvagnar vid Helge å. Där kan man också baka egna våfflor över öppen eld, bada i vedeldad badbalja, paddla kanot eller fiska i Helge å. Den som bara vill göra en dagsutflykt kan trampa tillbaka till Broby igen på några timmar.

Skräddarsydda cykelturer på Österlen

Ravlunda Cykel öppnades 2008 av Adam Stevenson.
Ravlunda Cykel öppnades 2008 av Adam Stevenson.Foto: Fredrik Ekblad

På gränsen till Österlen finns Ravlunda cykel där Adam Stevenson har arbetat med cykeluthyrning sedan 2008. Dessutom ordnar de resepaket och guidning. Upp till 30 personer kan följa med på de guidade turerna som anpassas efter gruppens nivå och kondition.

Under namnet Foxrides ordnar Adam Stevenson också guidade mountainbiketurer för både ovana och vana mountainbikecyklister. Det finns både kortare halvdagsturer, heldagsturer och en tur med övernattning i tält.

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons