Feature

Från fågelliv till borgruin i Vattenriket

Feature Artikeln publicerades

Natur ända in i näsborrarna får man på cykel genom Kristianstads vattenrike. Och fågelkvitter, bad, borgruin och vattenfall – frågan är bara hur man ska kunna låta bli att stanna överallt.

Stranden vid Gropahålet.
Foto: Tommy Svensson
Stranden vid Gropahålet.

Stora Vattenriketrundan består av tolv besöksplatser från Hammarsjön till havet. 65 kilometers cykling totalt, men kanske är det klokt att dela upp resan i mindre etapper för det finns mycket att se längs vägen.

Varje plats förtjänar ett eget besök. Vattenriketrundan är väldigt varierad, naturen skiftar från sandmark och sanddyner vid Gropahålet i Yngsjö till djup grönska vid Forsakar. Fågellivet är stort på flera ställen. Håslövs ängar är till exempel en av Sveriges största inlandsstrandängar med fin utsikt över fågellivet, men även vid Äspets laguner kan man se en rad fåglar som skärfläcka och småtärna.

Andra platser visar hur människor levde förr, som Degeberga backar och borgruinen Aosehus i Åhus hamn. Alla besöksplatser hittar du på www.vattenriket.kristianstad.se under rubriken Upplev Vattenriket och cykla.

Genom Göingeskogen på dressin

Fram till 1968 kunde man åka rälsbuss mellan Broby och Glimminge. Nu får man trampa själv på dressin.

Dressinturen går både genom fält och skog mellan Broby och Glimminge.
Foto: Johanna Wallin
Dressinturen går både genom fält och skog mellan Broby och Glimminge.

Sex kilometer enkel väg är turen som går från Broby industrier förbi Uddarpsgården och Uddarps skjutbana genom åkrar och mörk granskog till Glimminge som en gång var ett litet charmigt stationssamhälle med både post, affär, koloni och pensionat. Numera kan man övernatta i gamla tågvagnar vid Helge å. Där kan man också baka egna våfflor över öppen eld, bada i vedeldad badbalja, paddla kanot eller fiska i Helge å. Den som bara vill göra en dagsutflykt kan trampa tillbaka till Broby igen på några timmar.

Läs mer på Östra Göinge järnvägssällskaps webbsida.

 

Skräddarsydda cykelturer på Österlen

Om man är osäker på om man har en cykel som klarar längre rundor kan det vara läge att hyra en.

Ravlunda Cykel öppnades 2008 av Adam Stevenson.
Foto: Fredrik Ekblad
Ravlunda Cykel öppnades 2008 av Adam Stevenson.

På gränsen till Österlen finns Ravlunda cykel där Adam Stevenson har arbetat med cykeluthyrning sedan 2008. Dessutom ordnar de resepaket och guidning. Upp till 30 personer kan följa med på de guidade turerna som anpassas efter gruppens nivå och kondition.

Under namnet Foxrides ordnar Adam Stevenson också guidade mountainbiketurer för både ovana och vana mountainbikecyklister. Det finns både kortare halvdagsturer, heldagsturer och en tur med övernattning i tält.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.