Feature

Från Kristianstad till modevärlden - hon går i pappas fotspår

Kristianstad Artikeln publicerades
Isabelle Kvist från Kristianstad flyttar till Paris.
Isabelle Kvist från Kristianstad flyttar till Paris.

Modemärket Aéryne storsatsar i USA och ny försäljningschef är 26-åriga Isabelle Kvist, som gör karriär i en bransch som hon levt med hela sitt liv och brinner för. Nu väntar resor över hela världen och flytt till Paris.

Berätta om ditt nya jobb?

– Mitt nya jobb som försäljningschef på Aéryne innebär att jag står för all vår försäljning som når ut till kunder. Jag styr distributionen och kontakten med agenterna samt säljteamet som sätts ihop nu.

Hur fick du jobbet?

– Jag och Siri (Siri Vikman) startade svensk-franska modemärket Aéryne för några år sedan kom i kontakt genom några gemensamma vänner, pratade via Skype och jag blev lyrisk över företaget och dess visioner. Sen rullade det bara på.

Är det ett drömjobb för dig?

– Det är absolut ett drömjobb, jag får vara med och bygga upp ett bolag från grunden och det kommer att utveckla både mig som person och min karriär. Det är så spännande att få vara en del av denna resa.

Ni storsatsar i USA. Varför och hur?

– USA är en stor marknad för mode och vi känner att det finns mark att ta. Det är många stora amerikanska butiker som hållit ögonen på oss, så när tillfället gavs att komma i kontakt med vår agent där så var vi villiga att satsa. Det kommer att bli så bra.

Aéryne står för etisk produktion av plagg och ett nytt produktionssätt där köparen kan följa hur plagget sys och vad den som syr tjänar och hur man kan återvinna plagget.

Varför är det viktigt?

– Det är något som man ser trender på i Kina och som gynnar både köparen och kunden. Du kan följa hela tillverkningen och se vem som gör vad och när. Det underlättar för frakten och mellanhanden försvinner. Jag tror att många kommer att försöka jobba så i framtiden, ur ett hållbarhetssynsätt.

Vem bär Aéryne och hur ser vårkollektionen ut?

– Aéryne är för alla, men de som oftast bär oss är kvinnan mellan 20-35 år som är medveten i sina klädval och följer mycket trender och vill vara i framkant. Inspirationen bakom vårkollektionen är att sitta i hettande solsken i spanska staden San Sebastián. Plaggen är blomstrande med stora mönster i klara färger.

Vad siktar du på?

– Jag vill såklart fortsätta utvecklas, och som det ser ut nu blir det en flytt till Paris i slutet på sommaren. Jag siktar mot stjärnorna och vill att Aéryne ska ta över världen.

Du är uppvuxen med mode, din pappa Mats har drivit klädbutiker i över 30 år.

Var det självklart för dig att satsa på en karriär inom mode?

– Ja, när jag inte blev ryttarproffs, så fanns det inte så mycket annat i mitt huvud än att jobba med mode eller inredning. Jag brinner för modevärlden och tycker det är så kul att se hur det utvecklas framåt och hur materialen ändras och blir mer hållbara. Jag vill jobba för att mode ska kunna vara kul, men samtidigt också hållbart. Pappa har alltid varit en stor inspiration för mig och han är verkligen en sann entreprenör som vet hur man ska lyckas. Och världens bästa mentor.

Hur ser din vardag ut?

– Min vardag ser alltid olika ut, nu kommer jag att resa under hela februari runt om i världen. Jag gillar att ha struktur i mitt liv, men vardagslivet får vänta. Det är kul att vara på resande fot och skaffa sig vänner i alla världsdelar. Annars blir det mycket middagar, långa promenader och lite kultur. Jag älskar att umgås med människor och trivs mindre bra själv.

Beskriv din klädstil.

– Min klädstil är nog rätt skandinavisk med en edge. Jag följer själv inte trender, utan tar på mig det jag trivs i. Lite färg och mer volym. Minimalistiskt möter maximalistiskt. Just nu är jag insnöad på gult och lila som accentfärger.

Favoritplagg?

– Just nu en jacka från Acne. Känns som jag har levt i den i två år. Med mitt jobb på Aéryne kommer jag garanterat att hitta fler plagg som jag aldrig vill ta av mig, AW18 är helt fantastisk och jag vill ha allt.

Fakta

Isabelle Kvist

Uppväxt: Kristianstad.

Ålder: 26.

Bor: Stockholm.

Jobbat tidigare: House of Dagmar och innan dess Hunkydory. Började karriären hos pappa på Cenino.

Familj: Föräldrar och syster.

Skulle aldrig ta på sig: ”Man vet aldrig, så jag vill inte svara på den frågan”.

Gör på ledig tid: Umgås med vänner och går på festivaler.

Reser helst till: Någon storstad och drömmen är att vandra i Machu Picchu inom en snar framtid. Bokade privata resor nu är London och Tel Aviv med vänner.

Inspireras av: Många, men framförallt drivna kvinnor som krigar sig fram i en hårt mansdominerad bransch.

Rädd för: Hajar.

Ogillar: Svält, krig och ojämnställdhet.

Tre saker hon alltid har i handväskan: Läppstift, flera små väskor och portabel laddare.

Favoritdesigner: Phoebe Philo.

Sociala medier: isabellekvist på Instagram.

Visa mer...