Frasig frukostfrossa: Tips för en nyttig start
Att få välja, njuta och dessutom kanske slippa plocka undan och diska kan vara precis det du behöver för att skapa bästa starten på dagen. Ett skönt och lite lyxigare sätt att börja morgonen på är att äta frukost på lokal.
De flesta bagerierna och kaféer både i och runt Kristianstad och Åhus har frukostservering och många gånger buffé.
Andra mysiga ställen att äta frukost på är hotell. Du behöver ju inte bo på hotellet för att du äter frukost där. Många gånger uppskattas det att du slår en signal kvällen innan och bokar. Om du kollar sajten Tripadvisor så är Annas Hotell i Kristianstad framröstat till det bästa av de mindre hotellen i Sverige. Här serveras frukost fram till 09.30 för 150 kr.
Banana split från hypade ”Frukost hela dagen”
”Många frukter och grönsaker har kort säsong, men en frukt som man alltid kan lita på är bananen: mättande och rik på kalcium och kolhydrater.”
Du behöver:
2 portioner
3 ½ dl grekisk yoghurt, 10 %
1 dl kokoschips
2 ekologiska bananer
2 dl chokladgranola
2 tsk lönnsirap
Chokladgranola
ca 2 liter
1 liter ekologiska havregryn
2 dl hela skalade mandlar
2 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
1 tsk havssalt
1 dl kokosfett
1 ½ dl honung
2 msk ekologisk kakao
2 dl kokoschips
2 dl torkade, tärnade ekologiska aprikoser
½ dl kakaonibs
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
2. Blanda havregryn, mandlar, pumpakärnor, solrosfrön och salt i en bunke.
3. Smält kokosfett, honung och kakao i en kastrull. Häll det över grynen och blanda. Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta cirka 30 minuter, rör om efter halva tiden. Låt svalna.
4. Blanda ned kokos, aprikoser och kakaonibs.
5. Vispa ihop yoghurt och kokos.
6. Skala bananerna, dela dem på längden och lägg dem i en djup tallrik. Lägg kokosyoghurten mellan bananhalvorna.
7. Strö granola över och droppa lönnsirapen på bananen.
Recep: ”Frukost hela dagen” av Anna och Rasmus Axelsson, Natur & Kultur
Rågmacka med färskost och avokado
(4 portioner)
Dukkah är en egyptisk kryddblandning med nötter och frön. Gör gärna en stor sats för strösslet är även gott på ugnsbakad kyckling, till matiga sallader eller som dipp med olivolja och pitabröd.
Du behöver:
4 skivor rågbröd
40 g färskost naturell 25%
1 skivad avokado
4 skivade rädisor
1 ask krasse
Dukkah (1 sats):
4 msk rostade korianderfrön
2 msk rostad hel spiskummin
2 tsk rostade svartpepparkorn
3 dl rostade blandade nötter
2 dl rostade sesamfrön
2 msk flingsalt
2 msk torkad timjan
Dukkah:
1. Stöt kryddorna i en mortel. Hacka nötterna och blanda med de stötta kryddorna samt sesamfrön, salt och timjan. Häll upp i en glasburk med tättslutande lock. Håller ca 2–3 mån.
2. Rosta brödet och bred på ett lager färskost. Toppa med avokado, rädisa, krasse och dukkah. Vill du ha mackan ännu matigare så kan du också lägga på ett pocherat ägg.
Fräsch fruktfri grön smoothie
(1 portion)
Du behöver:
½ ekologisk gurka
En näve persilja
½ citron, skalad och urkärnad
½ avokado, skalad och urkärnad
3-4 dl spenat
1 ½ - 2 dl kokosvatten (kan bytas ut mot valfri vätska)
6 st isbitar
1. Lägg alla ingredienserna i din mixerkanna och mixa till önskad konsistens. Servera direkt.
Recept & bild: Cervera
Steel Cut Overnight Oats
Du behöver:
¾ dl Steel Cut Oats (när havren klipps istället för att valsas kallas det Steel Cut Oats)
1 dl yoghurt (havreyoghurt om man vill ha vegan)
½ dl mandelmjölk
½ tsk vaniljpulver
1 krm kardemumma
Så här gör du:
1. Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål och ställ i kylskåp över natten. Grynen kommer att suga upp en vätskan under natten, så du har en färdig rawfood-gröt till frukost.
2. Ta ut skålen på morgonen. Toppa med färska bär och nötter. Njut.
Overnight oats med fyra sorters topping
Overnight oats är gröten som inte behöver tillagas, utan havren får dra åt sig alla ingredienser i kylskåpet över natten. Perfekt för dig som vill ha något snabbt på morgonen, men vill slippa koka gröt!
Här är förslag på fyra olika tappningar och ett basrecept.
Du behöver:
1 dl glutenfria havregryn
1 dl havre- eller nötdryck (alternativt mjölk)
1 tsk chiafrö
½ dl kvarg (smaksatt om du önskar)
Så här gör du:
1. Blanda allt i en behållare tillsammans med någon av smaksättningarna. Förslut behållaren väl och låt vila i kylen över natten.
2. Dagen efter toppar du med valfri topping, se våra förslag här nedan.
Blåbär, vanilj & agavesirap
Utgå från grundreceptet och smaksätt med ½ dl frysta blå bär, lite stött kardemumma och 1 knivsudd vaniljpulver. Toppa med agavesirap, färska bär och lite mandel eller frön.
Hallon, lime & kokos
Använd kokosdryck i grund receptet och smaksätt med ½ dl frysta hallon, skal från ½ lime och ½ tsk kokossocker. Toppa med exotisk frukt, kokosflakes och eventuellt lite kanel.
Kardemumma, kanel, vanilj & äpple
Utgår från grundreceptet och smaksätt med lite stött kardemumma, ½ tsk malen kanel, 1 knivsudd vaniljpulver. Vänd ner tärnat äpple och toppa med flytande honung, äpple och hackad mandel.
Banan & jordnötssmör
Smaksätt med ½ mogen, mosad banan och ½ msk crunchy jordnötssmör. Toppa med salta jordnötter, skivad banan och färska blåbär.