Feature

Grillsommar med en gnutta Asien

Feature Artikeln publicerades

Även om grillen har stått framme hela vintern är det nu det grillas som mest hos oss. I år är favoriten allt som passar till dressingen som blandas med nudlarna. Vi serverar den både till rostas och fläskytterfilé.

Nudelsallad med flankstek

Flankstek.
Foto: Tommy Svensson
Flankstek.

Dressingen passar lika bra till kyckling eller fläskfilé.

4 portioner

100 g risnudlar

2 salladslökar

150 g sockerärter

1 röd paprika

1/2 gurka

1 kruka koriander

Dressing:

1 lime

1 vitlöksklyfta

1 röd chili

2 msk sesamolja

2 msk japansk soja

1 tsk strösocker

2 msk hackad ingefära

1 dl salta jordnötter

400 g flankstek

1 msk rapsolja

salt, peppar

Gör så här:

1 Koka nudlarna enligt förpackningen. Spola dem kalla och låt rinna av. Ansa och skiva salladslöken. Ansa och strimla sockerärterna. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skiva gurkan.

2 Dressing: Tvätta limen väl och riv skalet och pressa ur saften. Blanda med finhackad vitlök, finhackad chili, soja, socker och ingefära.

3 Blanda nudlarna med grönsaker, koriander och dressing och strö över hackade jordnötter.

4 Ta fram köttet en stund innan det ska tillagas. Pensla köttet med olja och krydda med salt och peppar. Grilla i ca 5 minuter per sida eller hetta upp en grillpanna och stek köttet på hög värme ca 5 minuter per sida för rosa kött, längre om det är tjockare. Det är klart när innertemperaturen är 58°. Låt köttet vila i fem minuter innan det skivas upp.

Kyckling med mangosalsa

Kryddig kyckling med mangosalsa.
Foto: Tommy Svensson
Kryddig kyckling med mangosalsa.

Servera med ris eller nudlar och en klick yoghurt.

4 portioner

600 g kycklingfilé

1 grön chili

2 msk äppelcidervinäger

2 msk olivolja

1 tsk timjan

1 tsk salt

1 krm kanel

1 tsk ingefära

1 tsk honung

Mangosalsa:

250 g fryst, tinad mango

1/2 gurka

3 salladslökar

1/2 röd chili

saft av 1 lime

2 msk olivolja

salt

koriander

Gör så här:

1 Putsa kycklingen och dela filéerna i två bitar. Kärna ur och hacka chilin fint. Blanda med vinäger, olja, timjan, salt, kanel, ingefära och honung.

2 Lägg kycklingen i marinaden och marinera i 2 timmar. Grilla kycklingen i ca 15 minuter tills den är klar.

3 Tärna gurkan fint. Strimla salladslöken, kärna ur och hacka chilin fint. Blanda mango, gurka, salladslök, chili, limesaft, olja och salt. Toppa med koriander.

Grillad lax med chimichurri

Lax med smak av chimichurri och grön ärtdressing
Foto: Tommy Svensson
Lax med smak av chimichurri och grön ärtdressing

Laxen får god smak från chimichurri. Laxen går också fint att tillaga i ugnen.

4 portioner

700 g laxfilé med skinn

1/2 msk flingsalt

1 msk råsocker

1 tsk chiliflakes

Chimichurri:

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 röd chili

1/2 dl hackad persilja

2 msk hackad oregano

4 msk olivolja

2 msk rödvinsvinäger

salt

Dillpotatis:

1 kg färskpotatis

20 cocktailtomater, gärna i olika färger

200 g sockerärter

1 dl dill

3 msk färskriven pepparrot

2 msk äppelcidervinäger

2 msk rapsolja

salt, peppar

Ärtdressing:

3 dl gröna ärter

1 vitlöksklyfta

1 tsk honung

1 msk rapsolja

1 1/2 dl crème fraiche

salt, peppar

1 Blanda flingsalt, råsocker och chiliflaken i en form och lägg i laxen med köttsidan ner. Låt dra i 2 timmar.

2 Tvätta potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och ånga den torr. Dela stora potatisar. Låt potatisen svalna.

3 Dela tomaterna. Ansa och koka sockerärterna i 1 minut. Spola dem kalla. Hacka dillen grovt och blanda med potatis, sockerärter och tomater.

4 Blanda samman pepparrot, vinäger, olja, salt och peppar och blanda med potatissalladen.

5 Gör chimichurrin. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda lök, vitlök, chili, persilja, oregano, olja, vinäger och salt.

6 Grilla laxen med skinnsidan ner indirekt i ca 15 minuter. Lägg upp laxen och ringla chimichurri över.

7 Mixa ärter, vitlök, honung och olja. Rör i crème fraiche och smaka av med salt och toppa med lite skuren gräslök.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.