Feature

Hälsa hösten med en härlig gryta

Feature Artikeln publicerades

Det är säsong för gryta igen. Min favorit är persisk gryta med mycket smak medan andra i familjen gillar de klassiska smakerna i burgundisk gryta bäst. Hitta din egen favorit. Rostade rotfrukter är goda till både burgundisk gryta och gryta med jordärtskockor.

Snabb burgundisk gryta

Fläskfilégryta med jordärtskockor.
Foto: Tommy Svensson
Fläskfilégryta med jordärtskockor.

Alla de goda smakerna finns där men grytan behöver inte koka i timmar, bara 10 minuter för att bli klar.

4 portioner

140 g tärnad bacon

10 röda steklökar

150 g champinjoner

1 msk smör

500 g lövbiff

salt, peppar

3 msk tomatpuré

2 dl rödvin

2 dl vatten

2 msk kalvfond

2 lagerblad

1 tsk ljus sirap

1 msk maizena majsstärkelse

Garnering:

timjan

Gör så här:

1. Stek baconet tills det börjar släppa ifrån sig fett. Skala och lägg i steklök och ansade champinjoner. Stek tills baconet är klart och lägg upp på en tallrik.

2. Strimla lövbiffen. Lägg i smöret i stekpannan och stek biffen. Tillsätt tomatpuré och bryn den en minut.

3. Späd med vin, vatten, fond, lagerblad och sirap. Lägg i lökarna och småkoka i 10 minuter.

4. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och red av. Lägg i champinjoner och bacon och smaka av. Strö över timjan.

Persisk kyckling med saffransris.
Foto: Tommy Svensson
Persisk kyckling med saffransris.
Saffranskyckling
Foto: Tommy Svensson
Saffranskyckling

Persisk kyckling

En smakrik kyckling som serveras med saffransris.

4 portioner

Ugn: 175°

600 g kycklingfilé eller lårfilé

10 dadlar

10 steklökar

1 tsk gurkmeja

1 tsk malen ingefära

1/2 tsk malen kardemumma

1 tsk salt

1 msk olivolja

saften av 1 citron

2 vitlöksklyftor

2 tsk sambal oelek

Saffransris:

2 dl basmatiris

1 msk smör

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1/2 g saffran

5 dl vatten

1 tsk salt

2 msk hackad persilja

1/2 granatäpple

1/2 dl sötmandel

Gör så här:

1. Dela varje kycklingfilé i tre bitar. Kärna ur dadlarna och skala steklöken.

2. Blanda gurkmeja, ingefära, kardemumma, salt, olja, citronsaft, riven vitlök och sambal oelek.

3. Vänd runt kycklingen i kryddblandningen i en form. Lägg i steklök och dadlar och baka i ugn i ca 30 minuter tills kycklingen är klar.

4. Skala och hacka lök och vitlök till saffransriset. Fräs all lök, ris och saffran i smör. Späd med vatten och småkoka under lock i ca 10 minuter tills riset är klart.

5. Fluffa upp riset med en gaffel och blanda i persilja, granatäppelkärnor och hackad mandel. Servera till kycklingen.

Köttfärsgryta med chorizo.
Foto: Tommy Svensson
Köttfärsgryta med chorizo.

Köttfärsgryta med chorizo

Allt i en gryta, praktiskt till lunchlådan.

6 portioner

500 g nötfärs

2 msk smör

2 chorizo

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1/2 dl tomatpuré

2 tsk paprikapulver

2 palsternackor

1 röd paprika

1 orange paprika

6 potatisar

8 dl vatten

2 köttbuljongtärningar

1 lagerblad

salt, peppar

Gör så här:

1. Fräs färsen smulig i smör i en gryta. Skiva korven och låt fräsa med.

2. Skala och hacka lök och vitlök och fräs den, tomatpuré och paprikapulver med färsen.

3. Skala och skiva palsternackorna. Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skala och tärna potatisen. Lägg ner allt i grytan och späd med vatten, buljongtärningar och lagerblad. Koka under lock i 15 minuter.

4. Smaka av med salt och peppar. Servera grytan med bröd eller sallad. En klick créme fraiche till är gott.

 

Fläskfilé med jordärtskockor

Fläskfilégryta med jordärtskockor.
Foto: Tommy Svensson
Fläskfilégryta med jordärtskockor.

Servera grytan med rostade rotfrukter och syltad pumpa.

4 portioner

600 g fläskfilé

salt, peppar

1 msk smör

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

150 g champinjoner

1 tsk dragon

2 dl vitt vin

2 dl vatten

2 dl vispgrädde

2 msk kycklingfond

1 msk dijonsenap

200 g jordärtskockor

1 msk maizena redning

Gör så här:

1. Putsa köttet och skär i 2–cm tjocka skivor. Bryn köttet i smör i stekpanna och krydda med salt och peppar.

2. Skala och hacka lök och vitlök och låt fräsa med. Ansa champinjonerna och fräs tillsammans med löken.

3. Strö över dragon och späd med vin, vatten, grädde, fond och dijonsenap och koka upp.

4. Skala jordärtskockorna och dela på mitten. Lägg ner i grytan och koka i 15 minuter. Red av och smaka av grytan.

Rostade rotfrukter

4 portioner

Ugn: 225°

400 g potatis

300 g gulbetor

300 g morötter

300 g palsternacka

3 msk rapsolja

salt, peppar

1 msk dill

Gör så här:

1. Skala potatis, gulbetor, morötter och palsternacka. Skär i bitar, klyftor och stavar.

2. Blanda rotfrukterna med olja, salt och peppar och bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i ca 40 minuter tills de är mjuka och fått färg. Strö över dill.

Syltad pumpa

4 portioner

300 g pumpakött

4 dl vatten

1 dl strösocker

1/2 dl ättiksprit 12%

1 kanelstång

5 kryddnejlikor

1 lagerblad

Gör så här:

1. Tärna pumpaköttet. Koka upp vatten, socker, ättika, kanelstång, nejlikor och lagerblad och småkoka i 5 minuter.

2. Lägg i pumpaköttet och koka i 10 minuter. Häll upp på en burk och sätt på lock. Låt dra minst ett dygn innan servering.

Fler recept på höstgrytor hittar du här: Höstgrytor