Feature

Den perfekta klänningen känns som du

Åhus Artikeln publicerades

Studenter och sommarbröllop är några månader bort, men jakten på den perfekta klänningen har börjat. Lita på dig själv, välj den klänning som känns som du, tipsar Cecilia Svensson på Angeli Lucca.

Många väljer chiffong med stenar eller spets upptill, men Cecilia Svensson på Angeli Lucca slår ett slag för den populäraste modellen i Europa också, fishtail, här i rött.
Foto: Lasse Ottosson
Många väljer chiffong med stenar eller spets upptill, men Cecilia Svensson på Angeli Lucca slår ett slag för den populäraste modellen i Europa också, fishtail, här i rött.

Stranden ligger öde vid Åhus Seaside denna grå februariförmiddag. Det är svårt att tänka sig att brudpar ska fotograferas i solsken här vid bryggan om bara några månader. Men förberedelserna inför sommarens bröllop och baler är i full gång.

Efter 26 år mitt inne i Kristianstad har Cecilia Svensson flyttat sin butik Angeli Lucca till Åhus och öppnat showroom på Kantarellen-området. Rader av balklänningar kantar väggarna, många i nude och rosa men också mörkblått och rött. Glitter, stenar, spets. Långa klänningar som ser ut att kräva en två meter lång modell. Böljande chiffongklänningar draperade i djupa men sofistikerade urringningar.

1920-talet inspirerar just nu accessoarerna och ger lite extra flärd och exklusivitet.
Foto: Lasse Ottosson
1920-talet inspirerar just nu accessoarerna och ger lite extra flärd och exklusivitet.

I dag är utbudet mycket större än i början av 1990-talet, men med de många valen kommer också beslutsångesten. När vet man att man hittat rätt?

Många har sett bilder av den perfekta klänningen när de kommer till Angeli Lucca. Cecilia Svensson brukar be att få titta på dem. Utifrån dem kan hon ta fram klänningar som liknar, men passar just den kundens kroppsform, inte modellens.

– Vi ser så olika ut. Det handlar om hur man är formad, om man har långa ben, kort liv, hur kroppsbyggnaden ser ut. Det finns klänningar som är skapade för långa tjejer och klänningar som är skapade för korta. Det finns klänningar för alla.

Djupa urringningar är hett just nu, men de är skurna så att de blir sofistikerade.
Foto: Lasse Ottosson
Djupa urringningar är hett just nu, men de är skurna så att de blir sofistikerade.

En provning kan ta flera timmar. Sakta, klänning för klänning, närmar de sig den bästa, den som tjejen känner sig helt hemma i, där hon är helt sig själv men samtidigt sitt vackraste jag.

Men det finns fallgropar på vägen. Många tar med sig vänner och mamma för att få stöd och uppmuntran, men det är viktigt att inte glömma bort sig själv.

Ibland ser Cecilia Svensson hur en tjej kommer ut ur provhytten, glad och stolt i en klänning, men möts av skeptiska miner. Då kan vem som helst bli osäker, men Cecilia Svensson påminner om att många omedvetet lägger in sina egna värderingar när de tittar på en klänning, vilken färg och modell de själva tycker mest om.

Man får försöka hålla fast vid känslan man får av klänningen. Känns den rätt är den det, även om det inte var en sådan klänning man tänkte sig från början.

– Hur vill jag vara den dagen? Det kan bara man själv veta. Många känner ”det här är jag”. Inte ens jag kan se hur en klänning ser ut på en person. Det handlar mycket om tillskärningen.

Cecilia Svensson har lyft fram en röd fishtail på podiet. En figurnära sjöjungfrumodell som tjejer över hela Europa fallit för, men som svenska tjejer av någon anledning är skeptiska till. Men allt handlar om tillskärning och proportioner. Ibland upptäcker kunder till sin förvåning att de visst kan ha fishtail.

– De får prova sådant de aldrig hade tänkt sig. Det är rätt vanligt att de går ut med något de aldrig hade trott att de skulle välja.

Cecilia Svensson har tyckt om att sy och rita sedan hon var barn. Som vuxen ritade hon en del av de klänningar hon själv bar på baler. Hon har med andra ord lång erfarenhet av både mönsterkonstruktion och tillskärning och har gått Tillskärarakademin. Den erfarenheten lutar hon sig mot när hon föreslår klänningar till sina kunder.

Men det räcker inte med rätt modell. Personen, färgen och modellen, alla tre delarna måste stämma överens för att man ska hitta en klänning som känns rätt.

– Det roligaste är att de verkligen får känna sig som sitt vackraste jag en gång i livet. Att de får lite glamour. Att göra folk vackra driver mig.

 

Tips inför provning

Tänk på att det handlar både om personen, färgen och modellen för att man ska hitta rätt klänning.

Ha bra underkläder. Rätt underkläder ska inte synas. Ha inte svarta underkläder om du ska prova ljusa klänningar.

Prova, prova, prova! Även klänningar som du är skeptisk till.

Lyssna till dig själv och lita på att den klänning som känns som du är den rätta, inte den som dina väninnor eller mamma tycker bäst om.

Ta gärna bilder och låt någon filma dig i olika klänningar så att du kan fundera efteråt på vilken du tyckte mest om.

Våga sticka ut om du vill. Man kan aldrig bli överklädd på en bal.

Ta ett steg bakåt för att se proportionerna, om du ska råda någon om vilken klänning de passar i. Står man för nära blir proportionerna fel.

Foto: Lasse Ottosson