Feature

Husmanskost med twist hos korvmadamerna

Feature Artikeln publicerades

Från början ville Veronica Börjesson och Maria Bub starta Sotnosens korvcafé i Fornstugan. Då var den upptagen, men i sommar blir det verklighet. Den 5 juni startar de med lunch i glaslåda och kvällshäng i parken med liveunderhållning.

Maria Bub och Veronica Börjesson startar nytt i Fornstugan den 5 juni samtidigt som de driver Sotnosens korvcafé på Karsta gård vidare.
Foto: Lasse Ottosson
Maria Bub och Veronica Börjesson startar nytt i Fornstugan den 5 juni samtidigt som de driver Sotnosens korvcafé på Karsta gård vidare.

Ni gick båda gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad, blev ni vänner direkt?

Veronica: – Vi kände inte varandra från början, men efter kanske tre månader flyttade jag till Kristianstad och bodde en våning ovanför Maria på högskolans campus.

När kom idén med Sotnosens korvcafé?

Maria: – Vi drev ett annat företag med en kille först, Food Solution. Ett sätt att dryga ut studentkassan med catering.

Veronica: – Efter ett år kände vi att vi ville driva något vidare efter studietiden.

Maria: – I samma veva läste vi mat och gestaltning. Det var en riktig aha-upplevelse, att man kan jobba med mat på ett annat sätt, som matkonst, att man leker med maten.

Varför blev det korv?

Maria: – Jag har alltid varit intresserad av korv i alla former. När jag upptäckte att utbildningen var väldigt bred tänkte jag att det kanske inte var så många som valde charkuterier. Min tanke var att färskkorv som skulle komma in i den svenska matkulturen. Så jag gjorde egen färskkorv och åkte till Provence för att verkligen lära mig hur man gör. Veronica följde med mig. Där finns en mycket starkare korvkultur, korv är inte fult utan ett hantverk man är stolt över.

Och kafé?

Veronica: – Jag har alltid tänkt att jag vill ha ett kafé. Vi är för sociala för att bara stå och tillverka. Här kan vi leka med den svenska matkulturen.

Maria: – Korven var ett sätt att nischa oss. Sedan har korv blivit större.

När fastnade ni för Fornstugan?

Veronica: – Vi spanade på Fornstugan redan innan vi startade korvcaféet. Fornstugan är väldigt fin, vi gillar gamla byggnader, den har väldigt stor charmfaktor.

Maria: – Då fanns där redan kaféverksamhet. Vi fortsatte fråga för vi tyckte att det är en fin lokal och det vore kul att göra något där.

Vad ska ni göra där?

Veronica: – Det blir knasigt, vi fortsätter i Sotnosen-anda. Vi tar bort konceptet korv och gör husmanskost med twist.

Maria: – Dagtid blir konceptet matlåda, i glas som ger lite lyxigare känsla. Det kan vara pasta, sallad eller en macka där vi tolkar olika husmansrätter. Flygande Jakob troligen i sallad.

Veronica: – Eller soldatens ärtsoppa som falafel.

Maria: – Vi ska ha kvällsöppet på torsdag, fredag och lördag med musikunderhållning och andra evenemang som Emil Israelsson som jobbat på Charlis brygghus ansvarar för.

Vad händer med Sotnosens korvcafé?

Veronica: – Det driver vi vidare som vanligt. Vi kommer själva att synas på båda ställena.

Sotnosens korvcafé på Karsta gård.
Foto: Lasse Ottosson
Sotnosens korvcafé på Karsta gård.

Vilka är era drivkrafter?

Veronica: – Att allt smakar bra, att vi är trevliga.

Maria: – Jag finner mening i att det handlar om svensk matkultur.

Var kommer ert matintresse från?

Maria: – Min gammelmormor var född på landet och extremt duktig på att hushålla. Hon skrev en kokbok för familjen. På min pappas sida fanns tyska konditorer och gourmander av rang. Brasilien är blandning av olika kulturer och därför älskar jag fusion food. När vi kom till Sverige fick jag även svensk matkultur i min smakrepertoar.

Veronica: – För mig kom mat in väldigt tidigt. Min farmor som bodde nära var som Cajsa Warg. Därifrån kommer mitt nostalgiska minne av söndagsstek.

Beskriv varandra med tre ord!

Maria om Veronica: – Omtänksam, effektiv och även lite av en besserwisser och väldigt social.

Veronica om Maria: – Bestämd, kreativ, glad och snäll. Båda två är vi lite galna och väldigt bestämda. Vi ger inte upp och vi har tålamod.

Fakta

Maria Bub och Veronica Börjesson

Maria Bub

Ålder: 39 år.

Född: Brasilien, uppväxt i Linköping.

Bor: Kristianstad.

Familj: Man och två barn.

Äter helst: Det någon annan lagat, gärna köttbit med mycket grönt.

Veronica Börjesson

Ålder: 33 år.

Född: Putsered, Halland.

Bor: Kristianstad.

Äter helst: Det någon annan lagat, helst söndagsstek eller husmanskost.

Aktuella: Driver Sotnosens korvcafé på Karsta gård och snart även Fornstugan i Tivoliparken i Kristianstad.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.