Klassiker med twist
Oavsett om du firar traditionsenlig jul och advent hemma med julmarknader i Kristianstad och Åhus eller om du flyr utomlands och väljer att göra det enkelt, så är en god pepparkaka en riktig julklassiker. Och varför inte testa nytolkningen av pepparkakshus genom att göra en snygg tårta?
Pepparkakstårta
12 bitar. Tid: ca 2 tim
Uppvispad lingonpannacotta
100 g lingon
2 dl vispgrädde
2/3 dl gelésocker
Mjuk pepparkaka
3 ägg
2 dl farinsocker
1 1/2 dl rapsolja
2 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk kanel, malen
2 krm ingefära, malen
2 krm kryddnejlika, malen
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
Kolafrosting
200 g smetana
2-3 msk dulce de leche
1 msk florsocker
Dekoration:
Pepparkakor (valfria mallar)
lingon
Dag 1:
1. Förbered pannacottan. Tina lingon och passera genom en finmaskig sil, spara saften.
2. Koka grädde och gelésocker i 2-3 min. Tillsätt saften och koka 1-2 min. Låt svalna och plasta pannacottan. Ställ i kylen över natten.
Dag 2:
3. Gör den mjuka pepparkakan och sätt ugnen på 175°C. Vispa ihop ägg och socker poröst. Rör ner oljan. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten.
4. Olja in en springform, 18 cm och häll ner smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min. Låt svalna lite och vänd sedan över kakan på galler, täck med bakduk.
5. Vispa upp pannacottan. Skär kakan till tre bottnar, lägg den understa på ett tårtfat och bred över ett lager pannacotta. Lägg på nästa botten och ett lager pannacotta. Lägg på sista botten.
6. Vispa ingredienserna till kolafrostingen och lägg i en spritspåse. Bred ett tunt lager runt tårtan och sätt fast pepparkakorna. Toppa med frosting och lingon.
Glutenfria tunna pepparkakor
ca 120 st. Tid: 1 tim, 20 min.
2 dl sötmandel
200 g smör
1 1/2 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
2 tsk kanel, malen
2 tsk ingefära, malen
1 tsk kardemumma, malen
1 tsk nejlika, malen
1 tsk bikarbonat
2 dl potatismjöl
3 1/2 dl glutenfritt mjöl, fin mix
Garnering:
75 gram mörk choklad
Rivet skal från en apelsin
1. Skålla, skala och finhacka mandeln.
2. Rör samman smör, farinsocker och sirap. Rör ner kryddorna och mandeln.
3. Blanda bikarbonat, potatismjöl och det glutenfria mjölet i en skål och rör ner i degen.
4. Ställ degen i kylskåpet ca 20 min. Ta ut den och lägg den på ett bakbord med lite potatismjöl under. Dela degen i två och rulla till två stänger. Linda i plastfolie och lägg i frysen ca 30 min.
5. Sätt ugnen på 175°C.
6. Skär rullarna i mycket tunna skivor och lägg på plåtar. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10-12 min, beroende på hur tunt du skivar kakorna. Låt svalna.
7. Doppa ena sidan av kakorna i smält choklad och strö på rivet apelsinskal. Förvaras svalt i en burk.
Pepparkakskaffe med smak av choklad
4-8 bitar rörsocker, bit
2 tsk pepparkakskryddor
4 dl nybryggt starkt kaffe
4 dl varm choklad
2 dl vispad grädde
2 krossade pepparkakor
1- Lägg sockerbitar och kryddor i 4 glas. Häll på kaffet och rör om tills sockret löst sig.
2. Fyll på med chokladen.
3. Lägg en klick grädde i varje glas och strö på lite pepparkask-kross. Servera genast.
Mera jul i koppen!
Vill du ha riktigt gott kaffe så missa inte att testa Johan & Nyströms ”Julkaffe” som finns hos Ohlssons Ost & Delikatesser.
Pepparkakshus på burk!
Delar till sex små pepparkakshus att montera och sedan garnera är en nyhet från skånska Gille.
Kan vara en bra tanke när tålamod och entusiasm över modellen större inte riktigt räcker hela vägen.
Pepparkaksformarna hittar du på Panduro.
Leila Lindholms frozen pepparkakscheesecake
Fantastiskt god och dessutom superpraktiskt till jul eftersom man kan förbereda den ett par dagar innan.
1 glasstårta
Tid: 30 minuter + tid i frysen
4 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
200 g mascarponeost
4 dl vispgrädde
100 g pepparkakor
100 g digestivekex
Röda vinbär, färska fikon eller andra bär till garnering
1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna). Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke och rör ner mascarponen.
2. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten.
3. Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel) och varva med smeten i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor.
4. Plasta formen noggrant så att smeten inte kan få kylskåpssmak. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Frys smeten i minst 5–6 timmar.
5. Vid servering, spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.
6. Servera med röda vinbär, fikon eller andra bär.