Feature

Jennie Walldén lagar gott, snabbt och lätt

Kristianstad Artikeln publicerades
Jennie Walldén.
Foto: Magnus Skoglöf
Jennie Walldén.

I sin nya kokbok, ”Mycket smak på nolltid”, ger Jennie Walldén sina bästa tips om hur man lagar god mat snabbt och lätt. Att ha mycket i skafferiet och laga dubbla portioner är två av dem.

Varför har du skrivit en kokbok med snabblagad mat?

– Jag träffar många människor som gillar att laga mat, men har ont om tid, framför allt på vardagarna men även annars. Jag vill gärna göra en kokbok som faktiskt används, som blir tummad och sliten, en bruksbok där man skriver egna anteckningar. Framför allt vill jag hjälpa gemene man att laga mat. Det ska vara enkelt och okomplicerat.

Vilka är ditt bästa snabbtips?

– Ha mycket hemma. I boken tipsar jag om vilka grönsaker, bland annat olika sorters lök, kål och rotfrukter som håller länge i kylskåpet. Det är så mycket lättare att få till god mat snabbt om man har mycket hemma. Om man ska gå och handla först tar det för lång tid. Desto mer man har tänkt till innan desto snabbare går det att laga mat.

Jennie Walldén.
Foto: Bonnier fakta
Jennie Walldén.

I boken skriver du att du brukar laga dubbla portioner för att spara tid en annan dag?

– Jag har alltid gjort lite extra av allt. Då får man lätt ihop en middag senare. Ska du ändå slänga in en bit lax i ugnen kan du lika gärna laga en hel laxsida. Du kan dela den i två bitar och använda den ena biten till middag och den andra till en dag senare. Man kan koka ris eller potatis till eller använda den kalla laxen i en sallad eller en laxröra med majonnäs.

– Köttfärssås brukar jag också göra dubbel sats av. Andra gången gör jag lasagne av den. Eller också fryser jag in köttfärssås i små portionspåsar. Då kan man snabbt svänga ihop ett mål mat till barnen innan de ska på sportaktiviteter.

Du har också roliga smaksättningar som mango chutney i remouladsås?

– Ja, det blir väldigt mycket godare. Mango chutney ger lite syrlighet och sötma till remouladsåsen. Den blir lite rundare och mjukare. Till coleslaw brukar jag riva eller finhacka äpple. Det ger en annan friskhet. Äpple är också gott i rotfruktssoppor. De får en annan pigghet.

Hur skiljer sig den nya kokboken från dina tidigare?

– Min första kokbok innehöll väldigt mycket god mat som jag lagar. Den skrev jag på en månad efter att jag blivit Årets mästerkock. I kokbok nummer två lade jag krut på vad asiatiska smaker kan göra, att det inte bara handlar om soja, chili och ingefära.

– I den här har jag fokuserat på ännu mer enkelt och snabblagat, den är ännu mer en vardagsräddare för jag tycker att maten kan göra vardagslivet mer spännande. Äta måste man göra ändå.

Fakta

Jennie Walldén

Ålder: 41 år.

Uppväxt i: Viby.

Bor i: Utanför Malmö.

Familj: Maken Jonas och två söner, åtta och tio år gamla.

Gör: Tv-kock och kokboksförfattare. Driver också restaurangen Namu på gamla Väster i Malmö.

Aktuell: Hennes kokbok ”Mycket smak på nolltid” kommer ut den 23 januari.

Visa mer...
Chilistekt biff med thaibasilika (Pad krapow).
Foto: Magnus Skoglöf
Chilistekt biff med thaibasilika (Pad krapow).