Feature

Favorit i Italiens färger

Feature Artikeln publicerades
Sparrissoppa med tunnbrödssnittar.
Foto: Tommy Svensson
Sparrissoppa med tunnbrödssnittar.

Här kommer en favorit som är utmärkt att förbereda och brukar gillas av de flesta, köttbullar i tomatsås. Hela rätten görs klar för gratinering och under tiden den är i ugnen kokas pastan. Börja vårmiddagen med sparrissoppa och små snittar. Enkelt och värmande. Avsluta med klassikern Gino, här med blåbär istället för den klassiska kiwin. Välj de bär och frukter du gillar.

Sparrissoppa

4 portioner

250 g grön sparris

1 gul lök

1 msk smör

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1/2 dl vitt vin

1 1/2 dl vispgrädde

1/2 tsk salt

1 krm peppar

Garnering:

persilja

Gör så här:

1. Bryt av nedersta biten på sparrisen. Skär sparrisen i bitar. Spara knopparna till garnering. Koka dem i saltat vatten i 1 minut.

2. Skala och hacka löken. Fräs lök och resten av sparrisen i smör i en gryta utan att det får färg. Späd med vatten, buljongtärning och vin. Koka i 10 minuter.

3. Mixa soppan slät. Späd med grädde och koka upp soppan. Smaka av med salt och peppar. Garnera soppan med sparrisknopparna och lite persilja.

Tunnbrödsnittar

8 bitar

Ugn: 225°

1 skiva tunnbröd

salladsblad

1 1/2 dl crème fraiche

2 msk dill

2 msk persilja

1/2 tsk salt

1 krm peppar

75 g kallrökt lax

dill

Gör så här:

1. Dela tunnbrödet i 8 bitar. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen i ca 5 minuter tills de börjar få färg.

2. Mixa crème fraiche, dill och persilja till en tjock kräm. Smaka av med salt och peppar.

3. Lägg en bit sallad på varje brödsnitt och en klick grön kräm. Toppa med en laxstrimla och dill. Servera till soppan.

Italienska köttbullar i tomatsås.
Foto: Tommy Svensson
Italienska köttbullar i tomatsås.

Köttbullar i tomatsås

4 portioner Ugn: 225°

500 g oxfärs

3 msk ströbröd

3/4 dl vatten

1 ägg

1 vitlöksklyfta

rivet skal av 1/2 citron

2 msk hackad basilika

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Tomatsås:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 burk, 400 g, krossade tomater

salt, peppar, socker

150 g mozzarella

Servera med:

Spagetti, parmesanost

Gör så här:

1. Blanda ströbröd och vatten i en skål och låt svälla i 5 minuter. Blanda i färs, ägg, pressad vitlök, citronskal, basilika, salt och peppar och arbeta samman till en jämn färs.

2. Forma stora köttbullar av färsen. Blöta händerna med lite vatten så går det lättare och lägg köttbullarna på en vattensköljd skärbräda.

3. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i olja i en traktörpanna utan att de får färg. Tillsätt tomater, salt och peppar och smaka av med socker.

4. Koka ihop såsen i ett par minuter. Lägg i köttbullarna och sjud på svag värmen under lock i 15 minuter. Vänd på köttbullarna efter halva tiden.

5. Lägg köttbullar med sås i en form. Skär mozzarellan i bitar och lägg över köttbullarna. Gratinera i 15 minuter. Strö över riven parmesanost och basilika och servera med spagetti.

Rabarberkaka med jordgubbar.
Foto: Tommy Svensson
Rabarberkaka med jordgubbar.

Rabarberkaka med jordgubbar

10 bitar, Ugn: 200°

75 g smör

2 ägg

2 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

200 g rabarber

125 g jordgubbar

2 msk mandelspån

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker påsigt med elvisp. Blanda vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Tillsätt smöret och blanda om till en smet.

2. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Strö över skivade rabarber och skivade jordgubbar. Toppa med mandelspån och grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Servera gärna med vispad grädde.

Jinert
Foto: Tommy Svensson
Jinert

Gino

Sätt gärna in formen eller formarna en timme i frysen en timme innan gratinering så blir chokladen extra krispig.

4 portioner Ugn: 200°

2 bananer

500 g jordgubbar

125 g blåbär

2 msk rörsocker

2 msk kokos

150 g vit choklad

Servering:

glass

Gör så här:

1. Skiva bananer och jordgubbar och fördela i portionsformar eller i en stor, vid form. Strö över blåbär, rörsocker och kokos.

2. Riv chokladen, gärna i matberedare och strö över frukten. Gratinera högt upp i ugnen i ca 10 minuter tills chokladen börjar få fin färg. Servera med vaniljglass.