Feature

Tommy Svensson: Är senaste uppdateringen viktigare än trafiken?

Feature Artikeln publicerades
Byline Tommy Svensson
Foto: Lars Ottosson
Byline Tommy Svensson

Den 1 februari trädde den nya lag i kraft som förbjuder bilförare att prata i handhållen mobiltelefon. Detta inte en dag för tidigt. Tror inte att någon som vistas i trafiken - gående, cyklister eller i bil kan ha missat detta extremt utbredda ofog. Ingen kan med bibehållen trovärdighet heller hävda att koncentrationen inte störs av mobiltjatter om man samtidigt ska försöka undvika att krocka.

Självklart finns det dom som ändå menar att snacka i mobilen inte är mer störande än att lyssna på radion eller snacka med passagerarna och då svarar jag bara: skitsnack! Vet inte hur många gånger jag har kört bakom bilar som plötsligt och oförklarligt tappat fart eller börjat vingla från sida till sida. När man då någorlunda trafiksäkert lyckas köra om ”vingelpellen” så sitter i nio fall av tio föraren med mobilen upptryckt vid örat.

Ingen kan med bibehållen trovärdighet heller hävda att koncentrationen inte störs av mobiltjatter om man samtidigt ska försöka undvika att krocka

 

Nu sticker jag dessutom ut hakan i full frihet, ofta men inte alltid är det faktiskt kvinnor runt 30+ som visar upp detta beteende. Samma kvinnor som är extremt noga med att barnen sitter fastspända i de absolut säkraste bilbarnstolar som finns att köpa för pengar. Samma kvinnor som även är de första att skriva på namnlistor över att få sänkt hastighet hemma i byn där de bor (som dessutom brukar vara de första som åker dit när polisen har fartkontroll på samma ställe). Att köpa den säkraste SUV:en fylld av krockkuddar och autobroms är självklart och sedan lyder mantrat som trummas in, ”familjens säkerhet tummar vi aldrig på”.

Men så ska det hämtas och lämnas på förskolan, veckohandlas, köras till träningar och allt detta kanske råkar sammanfalla med att Facebook måste uppdateras eller lite sms att besvara. Kanske man bara är uttråkad, det vet ju alla hur trist det är att köra bil och då kan det vara kul att snacka lite skit med kompisarna. Det är vid dom här tillfällena som det bromsas utan orsak eller vinglas från sida till sida. Då ljuder mantrat ”familjens säkerhet tummar vi aldrig på” väldigt avlägset även om beteendet är direkt livsfarligt.

Nu är så klart detta inte något kvinnor har ensamrätt på, det finns säkerligen minst lika många manliga bilförare som bär sig lika tokigt åt med luren hårt tryckt mot örat.

Häromdagen bestämde jag mig för att göra en liten ovetenskaplig koll på hur noga lagen efterlevs i ”IRL” (i riktiga livet på sms-språk) och hittade då minst fem bilförare som mobiltjattrade samtidigt som de körde i stadstrafik. Två av dessa stack ut och värst var en lastbilschaufför som krånglade fram sin stora bil med möte av en stadsbuss på bussgatan bakom residenset. Bussen som hade rätten på sin sida gjorde inget för att backa utan överlät detta till lastbilsföraren och det var då jag noterade mobilen vid örat. Trots krånglet som backning med en stor lastbil ofta medför släpptes aldrig luren.

Den andra som visade upp ett extra icke önskvärt beteende var även detta en kille, men han balanserade kaffemuggen i ena handen och mobilen i den andra. Med detta slog han även hål på den gamla myten att män bara kan göra en sak i taget.

Nu är bara frågan hur de allt färre trafikpoliserna ska lyckas få tid över till att övervaka och bötfälla mobiltjattrarna. Redan i dag har de som bekant svårt att hålla koll på alla andra dumheter som förekommer i trafiken.