Feature

Pärla Karlsson gick ner 40 kilo: ”Jag gjorde det för min egen skull”

Feature Artikeln publicerades

På elva månader lyckades bloggaren Pärla Karlsson att gå ner över 40 kilo, fast bakning är hennes passion. I dag bakar hon mest kakor till andra och har lärt sig att hålla vikten i schack.

”Jag hade en period när allting skulle vägas och jag var tvungen att gå ut och gå hela tiden. Jag fick släppa lite på det för att hitta balansen”, säger Pärla Karlsson.
Foto: Lasse Ottosson
”Jag hade en period när allting skulle vägas och jag var tvungen att gå ut och gå hela tiden. Jag fick släppa lite på det för att hitta balansen”, säger Pärla Karlsson.

Nyårsafton 2017. Två Budapestrullar är nerpackade i en stor papperskasse på Pärla Karlssons blogg Shine like a pearl. Dem har hon bakat före sitt arbetspass, för att bjuda sina kollegor på något extra.

Budapestrulle är hennes favorit. Att hon själv inte äter så mycket bakverk längre spelar ingen roll. Det är själva bakningen som är grejen.

– Att baka är nästan som terapi för mig. Det är lugnt och skönt.

Sommaren 2014. Pärla Karlsson känner att kroppen har blivit betydligt tyngre. Hon kan sova tolv timmar i sträck och ändå vara trött. Hon har ont i knän och rygg. Många gånger tidigare har hon försökt att gå ner i vikt. Nu går hon till en dietist för att få hjälp. Hon vågar inte väga sig innan.

Sommaren 2014 sökte Pärla upp en dietist, då vägde hon 125 kilo.
Foto: Privat
Sommaren 2014 sökte Pärla upp en dietist, då vägde hon 125 kilo.

– Senast jag stod på en våg vägde jag under 100 kilo, när jag kom dit vägde jag 125 kilo. Det var en riktig chock.

En ännu större chock får hon när dietisten och läkaren föreslår att hon ska göra en gastric bypass, en fetmaoperation. Hon har vänner som opererats och fått problem, i vissa fall så allvarliga att de fått genomgå fler operationer.

– Det var som en käftsmäll när de sa gastric bypass. Det kändes som för många risker. Jag ville försöka gå ner i vikt en gång till.

Det var ultimatumet de ställde om en operation. Det kändes verkligen som slutet. Och så att jag hade kontakt med en dietist. När man väl har börjat är det inte så svårt.

Med hjälp av sin dietist börjar hon äta enligt LCHF och slopar pasta, potatis och bröd. Samtidigt börjar hon gå fem kilometer om dagen. Det är tungt. Knäna och ryggen gör ont, men hon fortsätter. Så småningom kan hon börja jogga.

De nya vanorna ger resultat.

– Jag gick ner 20 kilo på sex månader. Det gick jättefort i början, men sedan långsammare. Då gick jag inte ner flera kilo varje vecka.

Ändå var det mycket bättre än de tidigare gånger hon försökt. Då hade hon oftast bara lyckats gå ner fem kilo, men när kilona nu försvann så snabbt fick hon mer motivation att fortsätta. Att hon verkligen bestämt sig hjälpte också.

Hon passerade första målet på 100 kilo. En gång i månaden träffade hon sin dietist som vägde och mätte henne. Slutmålet var 80 kilo, men när Pärla Karlsson nått 85 kilo efter elva månader var hon nöjd.

Varför lyckades du den här gången?

– Det var ultimatumet de ställde om en operation. Det kändes verkligen som slutet. Och så att jag hade kontakt med en dietist. När man väl har börjat är det inte så svårt.

Pärla Karlsson tror att hon lyckades med viktminskningen för att hon verkligen hade bestämt sig. ”Jag gjorde det för min egen skull för jag ville inte göra en operation”, säger hon.
Foto: Lasse Ottosson
Pärla Karlsson tror att hon lyckades med viktminskningen för att hon verkligen hade bestämt sig. ”Jag gjorde det för min egen skull för jag ville inte göra en operation”, säger hon.

Januari 2018. Vi möts på Wahlquists conditori. Jag väljer cappuccino och en mandelmussla. Pärla Karlsson tar en kopp svart kaffe, ingen kaka. Kanske ett av alla de medvetna val hon gör i vardagen. Pizza eller inte pizza? Gå en runda eller ligga i soffan? Kaka eller inte?

Socker i kaffet vande hon sig av med under bantningskuren.

– Det är småsaker egentligen, men de gör stor skillnad. Man gör allt man ändå gör, men på ett annat sätt.

I dag bor hon i Kristianstad, dit hon flyttade för två år sedan när hon blev sambo. Sedan april förra året jobbar hon som vårdbiträde. Det betyder att hon inte hinner träna lika mycket som tidigare, men å andra sidan går hon uppemot en mil om dagen i jobbet. Och hon hinner inte baka lika ofta som tidigare.

– Förr bakade jag fem gånger i veckan. Mycket småkakor som jag har fått recept på av min mormor.

Man kan äta en kaka men inte så ofta. Jag tror att det är farligt med förbud. Det är viktigt att man tillåter sig att äta lite det man vill. Annars tappar man motivationen.

Vem äter dina kakor nu?

– Jag har en sambo och kollegor på jobbet som äter. Det finns alltid någon som vill ha.

Samtidigt har hon har lättat på kontrollen sedan hon blev sambo. Då var det inte lika lockande att ge sig ut och gå fem kilometer varje dag. Hon äter kolhydrater igen och även kaka ibland, men i mindre mängder.

– Man kan äta en kaka men inte så ofta. Jag tror att det är farligt med förbud. Det är viktigt att man tillåter sig att äta lite det man vill. Annars tappar man motivationen.

Många av Pärla Karlssons tatueringar handlar om familjen. Hon har bland annat alla familjemedlemmars namn på armen. ”Ibland kommer folk fram på stan och undrar om de får ta en bild för att de tycker att det är fint”, säger hon.
Foto: Lasse Ottosson
Många av Pärla Karlssons tatueringar handlar om familjen. Hon har bland annat alla familjemedlemmars namn på armen. ”Ibland kommer folk fram på stan och undrar om de får ta en bild för att de tycker att det är fint”, säger hon.

Hon känner sig piggare och har inte längre ont i ryggen och knäna. Men förändringen är inte bara fysisk.

– Jag är mer självsäker och känner mig mer bekväm när jag går in i ett rum med folk.

Men det tar tid för hjärnan att hänga med och förstå att kroppen har förändrats. När hon ser bilder av sig själv när hon vägde som mest kan hon tänka ”så såg jag inte ut”, fast hon vet att det var så. Inte förrän dietisten gav henne ett måttband och hon höll ut det så långt som magen sträckt sig tidigare kunde hon förstå hur mycket hon faktiskt hade gått ner.

Jag har alltid haft svårt för hur folk har uppfattat mig på grund av min vikt. Man är mer populär när man väger mindre. Jag fick fler vänner när jag gick ner. Det märktes rätt tydligt, tyvärr.

Även andras bild av henne har förändrats och det gör henne både glad och ledsen.

– Jag har alltid haft svårt för hur folk har uppfattat mig på grund av min vikt. Man är mer populär när man väger mindre. Jag fick fler vänner när jag gick ner. Det märktes rätt tydligt, tyvärr.

Varje gång det känns motigt att hålla vikten tänker hon på hur det kändes att väga över 100 kilo och hur kroppen påverkades av det. Hon har behållit sina nya vanor. Fem kilo har hon gått upp, men dem och några till vill hon gärna gå ner.

– Jag hade gärna kommit ner till 80 kilo. Jag har planer på att börja på gym och har köpt nya gymkläder.

Foto: Lasse Ottosson

Fakta

Pärla Karlsson

Ålder: 24 år.

Född: Mölndal.

Bor: Kristianstad.

Familj: Sambo.

Yrke: Vårdbiträde.

Skriver: Bloggen ”Shine like a pearl”. ”Jag har allt mellan 5 000 och 10 000 läsare beroende på hur mycket jag bakar.”

Dröm: ”Länge ville jag utbilda mig till konditor, men nu har jag jobbat som vårdbiträde sedan april förra året och blev positivt överraskad, så jag vill utbilda mig till undersköterska.”

Tips till andra som vill gå ner i vikt:

Be om hjälp. Det måste inte vara en dietist, det kan vara någon annan som pushar dig, men inte en kompis som säger att du säkert kan äta pizza i dag.

Tänk på fikat och sockret i kaffet. Gå i stället för att ta bussen.

Du måste göra det för att du vill, annars går det inte.

Visa mer...