Feature

Kryddigt vin med frasigt sällskap

Feature Artikeln publicerades

I år gör vi som i England och serverar Mulled Wine, rött vin som fått fin smak av julens kryddor och apelsin. Tillsätt socker efter egen smak. Några goda tilltugg som serveras kan vara de urgoda saffransgrottorna, frasiga ostsnittar eller min favorit, smördegsflarnet, som nu gjorts juligt med grönkål.

Mulled Wine.
Foto: Tommy Svensson
Mulled Wine.

Mulled Wine

Börja med den lilla mängden socker och smaka dig fram till hur söt du önskar drycken.

6 glas

1 flaska, 75 cl, rött vin

1 apelsin

1/2-1 dl rörsocker, strö

2 kanelstänger

2 stjärnanis

1/2 tsk kardemummakärnor

Gör så här:

1. Skrubba apelsinen väl. Skala breda strimlor av halva apelsinen med potatisskalare. Koka upp 1 1/2 dl av vinet tillsammans med socker, apelsinskal, kanelstänger, stjärnanis och kardemummakärnor. Låt sjuda i 10 minuter.

2. Låt gärna vinet dra med kryddorna en stund extra. Häll i resten av vinet och värm men koka inte. Sila bort kryddorna och servera med nya apelsinstrimlor av resten av apelsinen och kanske kanelstänger.

Saffransmuffins.
Foto: Tommy Svensson
Saffransmuffins.

Saffransgrottor

Jag använder små kakformar från Lagerhaus som håller formen fint under gräddningen.

20 stycken

Ugn: 200°

1 paket, 0,5 g, saffran

1 tsk citronsaft

200 g smör, rumsvarmt

1 1/2 dl florsocker

4 1/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning:

50 g färskost

75 g vit choklad

Gör så här:

1. Rör ut saffran i citronsaften. Rör smör, florsocker och saffran smidigt.

2. Blanda i mjöl och bakpulver och arbeta samman till en deg. Ta upp degen och rulla ut till en längd.

3. Dela längden i 20 bitar och lägg bitarna i små formar. Tryck en fördjupning i varje.

4. Smält chokladen över vattenbad, rör ofta. Rör färskosten smidig och rör i den smälta chokladen. Klicka eller spritsa fyllningen i kakorna.

5. Grädda mitt i ugnen i ca 17 minuter.

 

Fler goda tillbehör till glöggen hittar du här: Vaniljkola med havssalt, Saffranbiscotti, snökakor mm

Smördagsflarn med grönkål och karamelliserad lök.
Foto: Tommy Svensson
Smördagsflarn med grönkål och karamelliserad lök.

Smördegsflarn med grönkål och karamelliserad lök

Dela granatäpplet och häll det under vatten i en skål när du plockar loss kärnorna så skvätter det inte. Låt stå en stund så flyter mellanväggarna upp och kan enkelt plockas bort.

20 bitar

Ugn: 225°

1 rulle kyld smördeg, 250 g

2 rödlökar

25 g smör

1 msk balsamvinäger

2 msk strösocker

salt, peppar

100 g grönkål

2 dl riven Västerbottensost

1 dl valnötskärnor

Garnering:

50 g grönmögelost

1/2 granatäpple

Gör så här:

1. Skala, dela och skiva löken. Stek den mjuk i smör i stekpanna utan att den får färg. Tillsätt vinäger och socker och fräs lite till. Smaka av med salt och peppar.

2. Ta upp löken och fräs strimlad grönkål tills vätskan kokat bort.

3. Rulla ut smördegen. Strö över riven ost och lägg på grönkål och lök. Strö över grovt krossade valnötskärnor. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

4. Smula över grönmögelost och strö över granatäppelkärnor. Skär i rutor och servera.

Stekta ostsnittar.
Foto: Tommy Svensson
Stekta ostsnittar.

Stekta ostsnittar

Stek i rikligt med smör så blir bröden härligt frasiga.

12 bitar

4 skivor surdegsbröd

2 msk senap

2 msk majonnäs

75 g riven mozzarella

75 g riven prästost

2 skivor rökt skinka

1 dl surkål

peppar

smör till stekning

Gör så här:

1. Bred senap och majonnäs på brödskivorna. Lägg på riven mozzarella och riven prästost på hälften av brödskivorna.

2. Lägg på skinka och urkramad surkål ovanpå osten. Lägg samman brödskivorna och stek dem i rikligt med smör i stekpanna på medelvärme tills osten smälter.

3. Dela bröden i bitar och servera direkt. Eventuellt med cornichoner till.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.