Annons
Feature

Kul, klappat, klart – julklappsspela tillsammans

Det är tanken som räknas, säger vi – men så stressar vi oss ändå svettiga för att hitta den där speciella klappen. Varför inte prova ett annat sätt? Övertala dina julfirare att ni ska spela julklappsspelet i stället. För en jul med mindre konsumtion, mer klimattänk och – framför allt – lugnare. Lugnare fram tills äggklockan tickar, i alla fall!
Jul • Publicerad 11 december 2019

Smarta tips inför årets julklappsspel!

Sätt en tydlig gräns på hur mycket klappen skall kosta. Mellan 100 och 200 kronor brukar vara lagom. Var tydlig med vilken summa som gäller till alla som skall vara med och håll er till det. Hur själva spelet skall gå till finns det galet många åsikter om, här är en variant. För julfridens skull, gå igenom reglerna tydligt och avstå från den varianten som slutar med att inte alla får paket.

Julklappsspelet – så här kan det gå till:

Annons

1. Alla deltagarna sitter runt bordet och julklapparna placeras i en hög i mitten av bordet.

2. Kasta tärning i tur och ordning för att avgöra vem som ska börja. Den som fått flest antal prickar börjar, och därefter är det personen till vänster som kastar nästa gång (medurs ordning).

3. Slår man en 1:a eller 6:a får man välja ett paket från högen på bordet, får man ingen 1:a eller 6:a går turen vidare direkt (varianter på detta finns – se nedan).

4. När alla klapparna på bordet är slut sätter man på en äggklocka eller mobil på en förutbestämd tid, vanligtvis en tid mellan 5 och 15 minuter, lite beroende på hur många man är. Äggklockan ska vara dold så att ingen kan se hur lång tid det är kvar av spelet.

5. Därefter fortsätter spelet igen, men istället för att ta en julklapp från mitten av bordet tar man från de andra medspelarna. En regel man ofta kör med är att man inte får ta från någon som bara har en julklapp.

6. När äggklockan eller mobilen ringer är spelet slut och alla får behålla de julklapparna man har framför sig.

15 tips på presentkit – och ett som är viktigare än allt annat

Väldoft för hemmet.
Väldoft för hemmet.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

1. Väldoft i alla lägen: Wunderbaumgran till bilen (finns i nybilsdoft för den som tycker uppdatering behövs) och fina lyxigare rökelse eller doftpinnar till hemmet.

2. Jultvagning: Här kör vi på ett kit med skrubbvantar, en burk kokosolja och en bra kroppspeeling. Skrubba med handskar och kroppspeelingen (tänk på att inte vara för blöt på kroppen när du gör det) en till två gånger i veckan. Kokosoljan är också toppen att skrubba med framförallt vintertid.

3. Vegopepp: Julia Tuvessons kokbok ”Käka Grönt” eller ”Plåtmat” och en broccolibukett eller stor ugnsform. Välj utifrån klappbudget och slå inte in de färska grönsakerna förrän samma dag.

4. Fågeljul: Fåglar vill också fira (?!) och den som får kombinationen fågelmatbehållare/fågelmat kommer kunna vara lite extra generös. Det är inte svårt att göra egen fågelmat att ge bort. Eller, så kör du på att slå in ingredienserna och en snygg lapp med beskrivning på hur man gör.

Annons

5. Ljudligt: Ett par hörlurar och en månads presentkort på ljudboksstreaming som Storytel, Bookbeat, Nextory eller liknande tjänst. Gör det ännu mer personligt genom att lägga med en lapp med dina bästa boktips.

Popcorn och bubbel passar fint ihop.
Popcorn och bubbel passar fint ihop.Foto: Janerik Henriksson/TT

6. Underskattad kombination: En flaska bubbel, Cremant de Bourgogne (119 kr) och ett paket micropopcorn. En grym blandning som fler borde testa! Obs! Sätt en lapp med 20-års gräns på paketet.

7. Genomtänkt: En påse med bästa smågodisblandningen och ett ekologiskt kit med bambutandborste + tandkräm.

8. Yttre näring: Fuktgivande sheetmask för ansiktet (koreanskt snigelslem är suveränt till torr vinterhy) kombinerat med en härlig hudlotion eller bodybutter för kroppen.

9. Varde ljus: Vackra loppisljusstakar kan du få från någon tia och till det nya och svanenmärktaljus i stearin eller bivax.

10. Vintage med asiatisk smak: Det kommer att bli så fint med en loppisuppsättning söta udda kaffekoppar och till det ett gott vietnamesiskt kaffe.

Foto: LEIF R JANSSON / TT

11. Smakmatcha: En påse te med smak av polkagris, salt karamell, mint eller någon annan smak som du kan matcha med godis. Får du lite pengar över så kan en snygg tekula förhöja smaken.

12. Läskigt mys: En juldeckare i pocket och chokladkaka till det blir en perfekt start på julledigheten. För en barnvänligare variant byter du ut deckaren mot Astrid Lindgren.

Vinka till julen.
Vinka till julen.Foto: Shizuo Kambayashi

13. Happy days: Kinesiska lyckokakor (finns i asiatiska butiker eller vid disken på Sumo Sushi) tillsammans med en vinkande lyckokatt, Maneki Neko. Pengar över? Packa in ett par fina ätpinnar också, eller en Trisslott.

14. Lackat och klart: Det finns flera varianter på jullack. Både Depend och Mavala har mindre flaskor med lack i alla färger. Välj en till tre färger som passar ihop och toppa med ett par vantar i onesize.

Annons

15. Quizkamp: Fortsätt kvällen med ett quiz spel som du slår in tillsammans med en påse chips med smak av julost eller trendiga (finns gelatinfria) geléhallon. Miniquiz finns i massor av olika teman och för både minis, filmnördar och fashionistas.

16. Inget kit, men så viktigt: Ett av de mest uppskattade presenterna under tidigare jular har varit att ge vidare. Det finns massor av viktiga organisationer att skänka pengar till där du får ett värdebevis att slå in.

My EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons